Időjárás

Európa kettészakadt: 30 fok a hőmérséklet-különbség

Míg a Skandináv-félsziget északi részén csupán 10 fok közelében alakult a maximum-hőmérséklet, addig az Ibériai-félsziget középső és déli részén több helyen 40-42 fokos forróságról érkezett jelentés.

2015.06.29 14:21MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Vasárnap több mint 30 fokos különbség volt a csúcshőmérsékletben Európa északi és délnyugati határai között. Míg a Skandináv-félsziget északi részén csupán 10 fok közelében alakult a maximum-hőmérséklet, addig az Ibériai-félsziget középső és déli részén több helyen 40-42 fokos forróságról érkezett jelentés, sőt Cordobában 43,7 fokot regisztráltak. A kontinens legnagyobb részén viszonylag kiegyenlített a hőmérséklet, mérsékelten meleg az idő, általában 20 és 28 fokot mérnek a délutáni órákban, ennél melegebb elsősorban a mediterrán térségben és a Fekete-tengertől északkeletre fordul elő. A kontinens délnyugati és középső részén jellemzően anticiklon alakítja az időjárást, ezért ezeken a helyeken többnyire kevés a felhő, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Skandinávia északi részéig, és a kontinens keleti határain frontok hatására gyakran felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, főként keleten heves zivatarok is kialakulnak. A Kárpát-medencébe eleinte nedvesebb, keddtől már egyre szárazabb és melegebb levegő áramlik, emiatt erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Estétől északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, de a Dunától keletre éjszaka még sok lesz a felhő, és főként ott valószínű elszórtan zápor, zivatar. Kedden napközben a kezdetben még felhősebb keleti tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, és délutánra már országszerte túlnyomóan napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Már csak néhol lehet jelentéktelen záporeső.

Az északi, északnyugati szelet napközben több helyen élénk, zivatarban erős, esetleg viharos széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.