Időjárás-előrejelzés

Rövid szabadság után visszatér a nyár, de még nem teljes műszakban

A zivataros csapadék megtette hűtőhatását, volt, ahol a délután folyamán 20 fokot esett a hőmérséklet. Ma viszont újraindul a kánikula. Bírjuk mi ezt?

2015.06.10 08:18ma.hu

Folytatódik a meleg nyári idő, de szerdán már stabilabb, szárazabb lesz a levegő fölöttünk, így már csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar.

Nincs fronthatás, de a napsütésben az UV-B sugarak gyorsan bőrpírt okozhatnak, védjük bőrünket, szemünket! A déli órák tájékán húzódjunk árnyékba, napközben többször és a szokásosnál több vizet igyunk, így pótolva a folyadékveszteséget, amit a meleg idő okoz! A megnövekedett légköri nedvesség fülledtséget idéz elő, ami sokunk szervezetét megterheli, ezért tartsunk pihenőket, főleg a nehéz fizikai munka közben!

Az elkövetkező napokban a pázsitfüvek pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége emelkedik, jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, bár helyenként elérhetik a közepes szintet. Már elkezdődött a libatopfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a bálványfa, a hársfa, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a közepes-magas szintet, sőt helyenként a Cladosporium a nagyon magas szintet is.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Ma a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, többfelé alakul ki zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is lehet. Éjszaka szórványosan zápor, zivatar még előfordulhat. Holnap túlnyomóan napos időre számíthatunk, csak időnként növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28 és 32 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig

Meleg, napos idő várható nappali gomolyfelhő-képződéssel, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fokról 32 és 36 fok közé melegszik.
A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):
2015. június 8. 25,2 °C +5,8 °C
1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult
legmagasabb hőmérséklet: 33,5 °C (2003) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,2 °C (1974)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.