Balatoni légzuhatag 2015. június 9-én

Fotók és videó a balatoni légzuhatagról!

Felvették a Siófoki Viharjelző Obszervatórium tetejéről azt a fura jelenséget, mely során a Balaton feletti zivatarfelhőből látványos csapadék, úgynevezett légzuhatag alakult ki.

Nézze meg a fővárosi vihar képeit! >>> képgaléria

2015.06.10 07:56ma.hu
Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, június 9-én délután országszerte heves viharok alakultak ki. A Balaton keleti felét több ízben is ellepték a zivatarok. A második etapban kifejlődő egyik cellában egy úgynevezett légzuhatagot figyeltek meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere, amely általában az erőteljes csapadékintenzitás, illetve a csapadékelemek hullás közbeni erőteljes bepárolgása következtében alakul ki a zivatarfelhőkben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ilyen légzuhatagokban általában lokálisan igen erős kifutószelek jelentkezhetnek, amelyek elérhetik akár a károkozó (>90 km/h) fokozatot is. A mostani jelenség a méréseik alapján kisebb erősségű volt (a Balaton keleti medencéjének közepén 60 km/h körüli széllökést regisztráltak), mindenesetre nagyon látványosnak bizonyult, ahogy azt az alábbi - a Siófoki Viharjelző Obszervatórium tetejéről készített - úgynevezett time lapse felvétel is bizonyítja (a légzuhatag a 17 másodperctől figyelhető meg a felvétel bal oldalán).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.