Nem meteor támadott

Cseljabinszkban megint frászt kaptak a lakosok

Három nap volt látható az égen, amiből csak egy volt igazi, a több pedig eléggé ritka jelenség.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2015.02.18 18:01ma.hu
Kattintson a nagyobb képekért! - YouTube user Shuriksandr

Kivételesen nem kellett félniük semmiféle berobbanó égitesttől, mert a képen látható légköroptikai jelenséget kétoldali melléknapnak nevezik. A melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg. Belső oldala vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látható. Sokszor csak a Nap egyik oldalán lehet észrevenni, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest.

Jelen esetben az égboltot vékony, összefüggő fátyolfelhőzet borította, a fátyolfelhők jégkristályai pedig megtörték a fényt, létrehozva a melléknap jelenségét a Nap mindkét oldalán.

Mint ismeretes, a 19 méter átmérőjű cseljabinszki aszteroida 2013. februári felrobbanása a sűrűn lakott Cseljabinszk felett 30 kilométeres magasságban olyan energiahullámokat váltott ki, ami ledöntötte az embereket a lábukról. Égése csúcspontján a tűzgolyó harmincszor fényesebb volt a Napnál, és annyi ibolyántúli sugárzást bocsátott ki, hogy az azonnali bőrégést okozott. Az explózió nagysága körülbelül 500 kilotonna TNT robbanóanyagénak felelt meg, ez pedig több mint harmincszorosa az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba erejének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.