Időjárás

Európa behavazott

Nyugat-Európában már komoly gondokat okoz a havazás, hazánkban az ország dunántúli megyéiben, illetve néhány északabbra fekvő területen havazik változó intenzitással szombat este óta.

2014.12.28 07:50ma.hu

Nagy-Britannia és Svájc egyes területein, valamint Németország délnyugati részén a sűrű hóesés okozott fennakadásokat a közlekedésben már szombatra virradó éjszaka is. A Le Monde.fr szombat késő esti beszámolója szerint Franciaországban Szavoja megyében 15 ezer gépjármű akadt el az utakon. Az Alpokban autózókat arra szólították fel, hogy a lehető leghamarabb álljanak meg és keressenek szállást éjszakára. Anglia egyes részeit 11 centi vastag hótakaró borítja. Az előrejelzések szerint további havazás várható Nagy-Britannia északi részein és Németország délnyugati részén, a Fekete-erdő magasabban fekvő területein.

Európa több országában télies időjárásra (havazásra, hófúvásra, nagy hidegre) figyelmeztetnek a meteorológusok...


Hazánkban az ország dunántúli megyéiben, illetve néhány északabbra fekvő területen változó intenzitással havazik szombat este óta. "Munkagépeink ezekben a térségekben este óta folyamatosan dolgoznak" - írta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebook-oldalán. Nagyobb fennakadásról szerencsére még nem kaptunk hírt, az utak nagy része jól járható, néhány fő- és mellékúton, főleg az intenzívebb havazásban érintett területeken téliesebb útviszonyokra számíthatnak az autósok.

Az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése alapján az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területein, ahol váltakozó halmazállapotú hó esik. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, intenzív havazást jeleztek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei Szentlőrinc térségéből. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Szombaton az ország több megyéjében preventív jelleggel síkosságmentesítést végeztek, illetve tegnap este óta a havazásban érintett területeken folyamatosan, ütemezetten végeznek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a Közút szakemberei. Az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok.A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de az országos közutak járhatóak.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő, a havazásban érintett térségekben lecsökkent a látótávolság. Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

Így marad ki az északkeleti országrész a havazásból...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.