Biológiai óra

Ezek a növények megőrültek - virágzik a bürökgémorr és a pimpó is!

Nem csak az ünnepi hangulatot módosította karácsonykor a csapadék nélküli enyhe idő, hanem a növényeket is eléggé megzavarta.

2014.12.25 17:54ma.hu
MTI Fotó: Komka Péter

Virágzott a bürökgémorr (Erodium cicutarium) Ecseg közelében 2014. december 25-én. A muskátlinak ez az apró, de szép virágú rokona normális esetben kora tavasszal virágzik. Nevét hosszú, gémcsőrre emlékeztető terméséről, valamint a bürökhöz hasonló leveleiről kapta.

A kertekben, szántón, száraz gyepekben, utak mentén gyakori gyomnövény 10-40 cm-esre nő meg. Erős vérzéscsillapító hatása miatt főleg a nőgyógyászatban használják, de forrázatát vizelethajtónak, menstruációs vérzések csillapítására, bélhurut, gyomorvérzés és bélvérzés ellen, és alacsony vérnyomás emelésére is alkalmazzák.

MTI Fotó: Komka Péter

Ugyanígy virágzott a pimpó (Potentilla spp.) is Ecseg közelében 2014. december 25-én. Ez a növény alapjában véve is hosszan virágzó, májustól szeptemberig látni út mentén, nedves helyeken, nitrogénben gazdag talajban. Közepes mennyiségű cserzőanyagát valaha a népi gyógyászat hasznosította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.