Az észak-altanti térségben

Durva vihar készülődik...

Egyre határozottabban mutatják a számítógépes előrejelzések, hogy egy nagyon erős és nagy kiterjedésű ciklon fejlődik ki a hét elején Izland partjaitól nyugatra. A hullámok ötemeletnyi magasságra csapnak fel.

2014.12.06 19:16ma.hu
1. kép: A ciklon középpontjának és frontjainak várt helyzete szerda reggel

A légörvény a hét közepére éri el kontinensünk északnyugati részét, majd vonul tovább lassan keleti irányba. A mi időjárásunkba jelentősebb mértékben legkorábban a jövő hét végén szólhat bele - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2. kép: A számítógépes szélsebesség előrejelzés szerint szerda reggel a nyílt tengeren a szélsebesség nagy területen érheti el a 140-150 km/h-t

Addig azonban a Brit-szigeteken, a Benelux államokban és Skandinávia délnyugati részén élők életét jelentősen megkeserítheti a ciklon. A hidegfrontja mögött kialakuló nagyon erős északnyugati áramlás hatására több napon keresztül viharos időjárásra, helyenként orkánerejű szélre lehet majd számítani (különösen igaz ez Írország és Skócia térségére).

Ilyen nagy vihar hatalmas hullámokat képes korbácsolni. A modellek szerint ezek magassága a nyílt tengeren akár a 16-17 métert is elérheti, amely nagyjából egy 4-5 emeletes ház magasságának felel meg!

A fenti videón látható a vihart okozó légörvény előrejelzett képződési folyamata. Az összes mérsékelt övi ciklon születésénél, amely az Atlanti-óceán északi medencéjében játszódik le, hasonló folyamatok zajlanak le. Az animáció legelején Kanada felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki levegő (sötétkék árnyalattal jelölt terület) zúdul le az Atlanti-óceán azon térségébe, ahol éppen a melegvízű Golf-áramlat húzódik. Az áramlat természetesen a felette lévő légtömeget is fűti (sárga árnyalatokkal jelölt zóna). Leegyszerűsítve a folyamatokat, e két, eredetét és hőmérsékletét tekintve nagyon eltérő légtömeg összekeveredése okozza a ciklon születését és erősödését. Ezt szemlélteti a nyomási mező gyors kiépülése (izobárok sűrűsödése).

Feltűnő lehet még az, ahogy a hideg, sarkvidéki légtömeg nyomul keleti irányba az óceán felett, fokozatosan melegszik (a térképen a sötétkék árnyalatú terület világosabbá válik). Ez az óceán - és a Golf-áramlat - fűtő hatása, melynek köszönhetjük, hogy az észak-amerikaihoz hasonló hidegbetörések nem, vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő kontinensünkön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.