Szupertájfun csap le Japánra - itt a Vongfong!

Jön az év vihara!

A Japán Nagydíjat is eláztató Fanfon után most épp a Vongfong szupertájfun vette célba Délkelet-Ázsiát. Erőssége durvább lehet, mint a Fülöp-szigeteken tavaly novemberben pusztító Haiyan forgószél.

2014.10.09 18:32ma.hu

Mostanra szinte már biztosra mondhatjuk, hogy 2014 eddigi legerősebb tájfunja tombol a Csendes-óceán nyugati felén. Az extrém erős szupervihar jelenleg közel 250 km/h-s szélsebességgel halad Japán felé, a maximális széllökések átlagosan 300 km/h-sak.

Ezen az útvonalon csapja szét Japánt

A Vongfong elsőként október 1-jén jelent meg a műholdfelvételeken, október 3-ára még csak trópusi vihar erejével haladt, ám ötödikére már tájfunná erősödött, majd napról napra fejlődött fel halálos erejű forgószéllé.

A vihar jelenleg észak-északnyugat felé halad a nyílt vízen lakott területet nem érintve, de az amerikai támaszpontok már küzdenek "előszelével": a kadenai és az okinavai bázisokon vészforgatókönyv lépett életbe, töltik a készletek.

A jelenlegi modellszámítások szerint a Rjúkjú-szigeteket vasárnapra, míg Kjúsú szigetét jövő hét hétfőre érheti el a már legyengült vihar, körülbelül 100 km/h-s szélsebességgel, átlagosan 130 km/h-s maximális széllökésekkel.

A Fanfon nevű tájfun hétfőn söpört végig Japánon. Az óriási hullámok és özönvízszerű esőzés kísérte, a 180 kilométeres óránkénti szélsebességű vihar súlyos fennakadásokat okozott a légi és vasúti közlekedésben, elsősorban Tokióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.