Időjárási helyzet

Megvolt az első fagyunk idén ősszel

A nyugalomba került sarkvidéki eredetű hideg levegő, és a többfelé derült ég hatására ma reggelre erősen lehűlt a levegő.

2014.09.24 09:30ma.hu

Több helyen 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet, sőt Zabarban (Nógrád megye) gyenge fagy is előfordult, ott -0,8 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), emellett Kakucson (Pest megye) +0,4, míg Nyírlugoson (Sz-Sz-B megye) +0,7 fokot mértek.

Az előrejelzésekkel összhangban a mai nap volt az idei ősz első fagyos napja az OMSZ állomáshálózatán belül. Legutóbb fagypont alatti hőmérsékletet május 6-án mértek akkor Nyírlugoson (Sz-Sz-B megye) -1,6 fok volt. A napi minimumrekord (-3.0, 1902 Nyíregyháza illetve 1907 Kaposvár) nem forgott veszélyben.

Nem mindenütt volt ennyire hideg a reggel, felhősebb területek is előfordultak, a Tiszántúlon és délnyugaton helyenként 7-8 fok körül alakult a minimumhőmérséklet.

A ma reggeli legalacsonyabb hőmérsékletek országos átlaga 5 fok körül alakult, ami közelítleg 5 fokkal marad el a szeptember 24-ére vonatkozó 30 éves átlagtól (átlagos minimumhőmérséklet szeptember 24-én: 10,2 fok, 1981-2010).

Az első fagypont alatti hőmérsékletet Zabarban mérték 2014 őszén - forrás: OMSZ


Az elmúlt 24 órában mért legalacsonyabb hőmérséklet - forrás: OMSZ


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.