Időjárás

Délről érkezik az áldás - estére ideér az Adriai front

Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia térségében már reggel óta folyamatosan alakultak a zivatarfelhők, amelyekből képződő újabb csapadékrendszer a délután második felében elérte Magyarországot is dél felől.

2014.09.13 17:23ma.hu
Fejlődő zivatarrendszer Montenegró térségében (Fotó: met.hu)

Az Adria partvidékén fejlődnek azok a zivatarok, amelyek hamarosan megérkeznek újabb kiadós csapadékkal - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia térségében már több órája folyamatosan képződnek a zivatarfelhők, amelyekből képződő újabb csapadékrendszer a délután második felében eléri Magyarországot is dél felől.

Az országban dél felől egyre többfelé kell majd számítani záporok, helyenként zivatarok kialakulására. Zivatarokat felhőszakadás (lokálisan 15, 20 mm feletti csapadék) és viharos szél (60-80 km/h) esetleg jégeső (jégméret kis eséllyel 1-2 cm körül) kísérhet.

Várhatóan nagyjából a Budapest-Szeged vonal több tíz kilométer szélesebb sávjában az esti órákra összefüggő csapadékzóna alakul ki beágyazott zivatarokkal.
Az előbb említett sávban a térségben akár több helyen is előfordulhat 30-40 mm-t meghaladó csapadékösszeg.

Vasárnap több helyen várható további jelentős vagy nagy mennyiségű eső (ált. 10-30 , néhol > 40 mm), amely helyenként akár rövid idő alatt is lehullhat dörgés, villámlás kíséretében.
Területi átlagban a legtöbb csapadékra a Duna-Tisza-közén, a Dél-Alföldön és az Északi-középhegység nyugati felén számíthatunk.

Az elszórtan előforduló zivatarokhoz (a csapadék mellett) erős vagy viharos (45-70 km/h, kis eséllyel > 70 km/h) szél és jégeső (jégméret jellemzően 1-2 cm alatt) társulhat.

Szeged lesz gondban? (Fotó: met.hu)

Szombat déltől hétfő délig várható 2 napos becsült csapadékösszeg és várt területi eloszlása a szombati számítások alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.