OMSZ

Jégeső ma is, holnap is

De nem mindenhol. Kattintson a részletekért!

2014.07.31 16:15MTI
Freedigitalphotos Vlado

A Norvég-tenger fölötti középponttal ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Norvégia északi részétől Svédországon és Lengyelországon át egészen Németország déli részéig húzódik. A front mentén erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. Ugyancsak sok a felhő a Kárpátok környékén, illetve a Balkán-félsziget északi részén, ahol egy légörvény többfelé okoz záporokat, zivatarokat, nem egy helyen felhőszakadás is előfordul, de területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullik. Ugyanakkor szárazföldünk keleti, valamint nyugati, délnyugati része fölé egy-egy magas légnyomású zóna nyúlik, ezért ezeken a tájakon sok a napsütés. A hőmérséklet csúcsértéke általában 25 és 34 fok között alakul, ennél hűvösebb csak Franciaországban, a Brit-szigeteken, és a Skandináv-félsziget északnyugati, északi részén van. A Kárpát-medence időjárását a Balkán-félsziget feletti légörvény alakítja, amely péntektől gyengül és távolodik is.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:
--------------------------------------------------

Csütörtökön késő estig elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket felhőszakadás, esetleg jégeső kísérhet. Az éjszakai órákban kelet, északkelet felől csökken a csapadékhajlam, de reggelig az ország délnyugati felén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és ott még további csapadék is lehet. Pénteken napközben ezeken a helyeken is szakadozik a felhőzet, és a napsütés hatására ismét erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több helyen záporral, zivatarral, amelyet felhőszakadás, esetleg jégeső és viharos széllökés kísérhet. A Dunától keletre gomolyfelhős, napos időre van kilátás, csak néhol fordulhat elő csapadék. Az északi szél csupán a Dunántúl nyugati felén élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25, 32 fok között várható, keleten lesz a melegebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.