Vihar

Fákat döntött ki, háztetőket rongált meg a szél a Dunántúlon

Az esővíz pincéket és garázsokat öntött el, több helyen villámcsapás okozott tüzet.

2014.07.30 22:35MTI
freedigitalphotos worradmu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a tűzoltókat úttestre és családi házakra dőlt fák, beszakadt tetők, veszélyesen lógó cserepek és deszkák miatt riasztották, a víz pincéket, alagsorokat, udvarokat, utcákat és mélyebben fekvő területeket öntött el.

A katasztrófavédelem egységei számos helyszínen szivattyúzzák a felgyülemlett vizet, az egyik szombathelyi aluljáróból egy kisteherautót kellett kivontatni.

A kora este megérkezett vihar több somogyi településen is munkát adott a tűzoltóknak. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a balatonboglári Parti sétányon egy tíz méter magas nyárfa három méteres ága tört le, veszélyeztetve a gyalogos- és a közúti forgalmat. Gamás külterületén a szél egy tíz méter magas akácot csavart ki, amely a 67-es útra dőlt, elfoglalva az egyik sávot, Somogytúron pedig vélhetően villám csapott egy nyaralóba.

Hozzátette: a tűzoltók megszüntették a fák okozta veszélyhelyzetet, a nyaralót átvizsgálták, eloltották az izzó részeket és átszellőztették a füsttel telítődött padlásteret.

Villám csapott egy családi házba a Vas megyei Kemenesmagasiban is szerda este. A villámcsapás következtében a kémény ledőlt, de senki nem sérült meg.

Kőszeg és Kőszegfalva között megbénította a vasúti közlekedést a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű eső. A vízátfolyások miatt a vonat nem tudott biztonságosan közlekedni, ezért az utasokat pótlóbuszok szállították a szakaszon - közölte a katasztrófavédelem.

Zala megyében is villámcsapások és a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék miatt elöntött garázsok és autók miatt hívták leginkább a tűzoltókat szerda délutántól - közölte Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Elmondta: a mintegy tucatnyi jelzés túlnyomó többsége Zalaegerszegről és környékéről érkezett; sérülésről nem kaptak bejelentést.

Zalaegerszegen szintén belecsapott egy házba egy villám, ami használhatatlanná tette a kéményt. Zalaszentmihályon ugyancsak villámcsapás miatt gyulladt ki egy ház villanyóraszekrénye, de mire a tűzoltók kiérkeztek, a tulajdonosok eloltották a lángokat.

A zalai megyeszékhelyen, a Platán soron négy járműtulajdonos is segítséget kért, mert autójukat körbevette az esővíz. Egy teherautó a Zrínyi úton azért csúszott árokba, mert már nem tudott kikerülni egy az úttestre dőlő fát - mondta a megyei szóvivő.

Győr-Moson-Sopron megyében több helyen is az utakra dőlt fák akadályozták a közlekedést szerda este - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője. Ruskáné Takács Anita elmondta: a Győr keleti végénél fekvő Likócson az 1-es utat, Écsen a 82-es utat, Győrszemere közelében, a kajárpéci elágazásnál pedig a 83-as utat kellett járhatóvá tenniük a tűzoltóknak, akiknek a megye nyugati felében több helyütt a pincéket elöntő esővíz adott további munkát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.