Milyen időnk lesz?

Esőre és melegre is számíthatunk

Helyenként felhős időnk lesz, többfelé zápor és zivatar is kialakulhat, de fázni nem fogunk. Azonban a szombati naphoz hasonlóan jégesővel is számolnunk kell.

2014.05.25 14:17MTI
youtube.com

Az időjárási helyzet Európában

A szárazföld nyugati és északi részeinek időjárását hullámzó frontrendszer határozza meg. Arrafelé általában borult az ég, és nagy területen esik az eső. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság felett anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásnak köszönhetően ott alapvetően napos, csapadékmentes az idő. Az éjszakai órákban helyenként köd képződik. Közép-Európa térségében pedig erőteljes a gomolyfelhő-képződés, itt többfelé alakul ki zápor, zivatar. A délutáni órákra a kontinens nagy részén 22 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, azonban a felhős, csapadékos nyugati és északi vidékeken általában csak 8, 17 fokot mérnek.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig nedves, labilis légállapotú levegő alakítja, amely továbbra is kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Gyengén és erősen felhős területek egyaránt lesznek. A Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében csak kevés, másutt még több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, kisebb körzetekben felhőszakadással, jégesővel. Éjszaka foltokban köd képződik. Reggelre átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége. Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és ismét többfelé alakul ki zápor, zivatar, nagyobb számban a déli óráktól. Helyenként felhőszakadás, jégeső továbbra is előfordul. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csupán eleinte a nyugati megyékben élénkül meg az északi szél, illetve zivatarok környezetében fordulnak elő erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25, 30 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.