Vihar

Kidőlt fák és áramkimaradások országszerte

A viharos időjárás kezdete óta mintegy 600-szor riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit.

2014.05.15 12:12MTI
MTI/Beliczay László

A viharos szél miatt országszerte kidőlt fák és leszakadt faágak nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést. Sok helyen vannak áramkimaradások, több dél-balatoni településen pedig homokzsákokkal védekeznek a viharos szél miatti kicsapódó hullámok ellen.

A viharos időjárás kezdete óta szerda éjfélig csaknem 200, azóta pedig további több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Mukics Dániel az MTI-nek elmondta: eddig több mint 20 épületben keletkezett kár. Jellemzően továbbra is fakidőlések, leszakadt faágak okoznak problémát.

A legtöbbször Somogy megyében kérték a katasztrófavédelem segítségét - tette hozzá a helyettes szóvivő. Hajdu Márton, az OKF szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek elmondta: az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül.

A katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek - tudatta a szóvivő.

A viharos időjárás szerdai kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: a legerősebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték.

A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt. A Balaton déli partján mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól.

A viharos erejű szél okozta károk miatt szerda délután óta Somogy megyében több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat.

Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek.

Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

MTI/Beliczay László

A polgármester azt is elmondta: a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dőlt egy fa. A viharban kidőlt fák és leszakadt faágak több megyében okoztak áramkimaradást.

A Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Békéscsabán több mint ötszáz lakásban nincs áram.

A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt. A helyzet folyamatosan változik.

A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlatos a felsővezeték. Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket, emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok.

A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között. Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk.

Borsod-Abaúj-Zemplénben faágak, gallyak hevernek az utakon a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban.

Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A Budapest-Miskolc vasúti vonalon fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között, a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek, késések várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt.

A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer per órás erősséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés.

Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat. Csütörtök délelőttig a legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - írta a meteorológiai szolgálat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.