Kronológia

A 2013-as év: természeti katasztrófák januártól decemberig

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) novemberi, varsói klímakonferencián közölt jelentése szerint 2013 a tíz legmelegebb év egyike az időjárási mérések 1850-es kezdete óta.

2013.12.20 12:31MTI

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) novemberi, varsói klímakonferencián közölt jelentése szerint 2013 a tíz legmelegebb év egyike az időjárási mérések 1850-es kezdete óta. A klímaváltozás szárazságokat, áradásokat és extrém esőzéseket is előidéz, s a tájfunok okozta árhullámok is egyre nagyobb nagy veszélyt jelentenek, mert a tengerek vízszintje rekordmagasságot ért el.

Január, KÍNA: Rendkívül hideg, jégeső és havazás okozott gondot 17 déli megyében, Kujcsou tartományban közel 380 ezer embert sújtott a napokig tartó fagy.

Január, INDONÉZIA: Tizenegyen meghaltak és több mint tízezren váltak hajléktalanná a minden korábbit meghaladó felhőszakadások okozta árvízben; Jakarta egy része is több napig víz alá került.

Január 20-29., AUSZTRÁLIA: A keleti államokban több napig tomboló vihar után kiterjedt területek kerültek víz alá, ezreknek kellett elhagyni otthonukat.

Február, EGYESÜLT ÁLLAMOK: A hónap elején tomboló hóvihar 90 centiméteres hótakaróval borította be az északkeleti államokat, két hét múlva 20 államon vonult át újabb hóvihar, ami összesen mintegy 60 millió embert érintett, Kansas és Missouri államokban szükségállapotot hirdettek. Az ítéletidőnek tíz halálos áldozata volt.

Március 14-17., MAGYARORSZÁG: A hirtelen téliesre fordult idő miatt sok közúti baleset történt, több megyében a hóvihar és a hófal több tucatnyi települést zárt el a külvilágtól, tízezrek maradtak áram nélkül, ezrek rekedtek a járhatatlanná vált utakon. A környező országokban és a Balkánon is hasonló szélsőséges időjárás alakult ki.

Március 22-26., EURÓPA: Visszatért a tél a kontinensre, ítéletidő tombolt Nagy-Britanniában, Olaszországban, Romániában, Ukrajnában, Moszkvát megbénította a hó.

Április 1-3. ARGENTÍNA: Legalább 80 ember életét követelte a több napon át pusztító ítéletidő Buenos Airesben és a szomszédos La Platában, ahol a víz több helyen két méter magasan, a házak első emeletéig állt.

Április 20., KÍNA: A Richter skála szerint 7-es erősségű földrengés pusztított Szecsuan tartományban, az elemi csapás következtében több mint 200 ember vesztette életét, 12 ezren megsérültek. Július 22-én Kanszu tartományban 94 ember vesztette életét egy 6,6-es erősségű földrengésben - Kínában legkevesebb 782 ember halálát okozták természeti katasztrófák az év első felében.

Május közepe, DÉLKELET-ÁZSIA: A Banglades, Mianmar és India partvidékén tomboló Mahasen ciklon több tucat ember halálát okozta.

Május 20., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Legkevesebb 51 halálos áldozata volt az Oklahoma állambeli Moore városkára lecsapó forgószél. A hónap során tornádók tucatjai pusztítottak a közép-nyugati államokban.

Forrás: MTI

Június 2-13., KÖZÉP-EURÓPA: A hetekig tartó esőzések miatt minden idők legnagyobb árhulláma vonult le a Dunán és mellékfolyóin. Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon megdőltek az addigi rekord vízállások, a több halottat is követelő árvíz elleni védekezés során tízezreket kellett kitelepíteni, az anyagi veszteség több milliárd euróra rúgott.

Június 19-22., INDIA: A monszuneső okozta áradások, a hegyvidékeken a sárlavinák és földomlások miatt az északi államokban ezernél is több ember vesztette életét, 14 ezren eltűntek.

Június vége, EGYESÜLT ÁLLAMOK: A délnyugati államokban a hőség az ötven fokhoz közelített, az arizonai Phoenix közelében a szárazság okozta erdőtűzzel folytatott küzdelemben 19 tűzoltó vesztette életét.

Július vége-augusztus eleje: MAGYARORSZÁG: Kevesebb, mint három hét alatt kétszer is hőségriadót kellett elrendelni, augusztus 8-án számos melegrekord megdőlt.

Szeptember 17-26., THAIFÖLD: Kétmillió embert sújtottak a heves és tartós esőzések okozta áradások, hasonlóan súlyos árvíz volt India nyugati részén.

Szeptember 16-23., MEXIKÓ: Legalább 123 halálos áldozatot követelt két egymással egy időben tomboló szélvihar: az ország keleti oldalán az Ingrid, a csendes-óceáni partvidéken a Manuel hurrikán.

Szeptember 24., PAKISZTÁN: Beludzsisztán tartományban több mint 500 ember halt meg egy 7,8 erősségű földrengésben, a földmozgás következtében az epicentrumtól 400 kilométerre található Gvadar kikötőváros közelében üledékhegy emelkedett ki az Arab-tengerből.

Október 15., FÜLÖP-SZIGETEK: Bohol szigetén egy 7,2-es erősségű földmozgás több mint 140 ember életét követelte, épületek, hidak dőltek össze.

Október 17-23., AUSZTRÁLIA: Új-Dél-Wales államban 124 ezer hektárnyi területen tombolt bozóttűz, amelynek füstje egy időre beborította Sydneyt is.

November 8., FÜLÖP-SZIGETEK: A csendes-óceáni szigetországon végigsöprő Haiyan szupertájfunnak hivatalos adatok szerint több mint hatezer halálos áldozata volt, félmillió ház teljesen megsemmisült és négymilliónál többen maradtak fedél nélkül. A némileg meggyengült szélvihar ezután Vietnamra és Kína délkeleti részére is lecsapott, áldozatok százait hagyva maga mögött. (A térségben átlagosan évente 27 pusztító vihar tombol, idén a Haiyan már a huszonnyolcadik volt.)

November 18., OLASZORSZÁG: A Kleopátra nevű ciklon Szardínia szigetén 17 emberéletet követelt, a szélvihar házakat, hidakat tett tönkre. December elején a heves esőzés miatt víz alá került a dél-itáliai Calabria, Basilicata, Puglia, Abruzzo tartomány, az elemi csapásban két ember veszítette életét.

December 5-6., NYUGAT- ÉS KÖZÉP-EURÓPA: A Xaver hurrikán söpört végig a Brit-szigeteken, valamint a kontinens nyugati országain, a vihar érintette Lengyelországot és Csehországot is. Több helyen leállt a közlekedés, szünetelt az áramszolgáltatás, a rendkívüli időjárás több halálos áldozatot is követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.