Több mint vihar

Orkán közelít Észak-Németország felé

Akár óránként 140 kilométeres széllökéseket is hozhat a Xaver orkán Észak-Németország partvidéki és tengerparti területeire - figyelmeztetnek a szakemberek.

2013.12.04 15:01MTI
A partot érés előrejelzése

A Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint a Grönland fölött kialakult orkán csütörtökön érkezik meg Észak-Németország fölé, óránkénti 130-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és hóviharokkal.

Az északi-tengeri partvidéken, valamint az Elba torkolatában fekvő Hamburgban és a Weser torkolatánál fekvő Brémában úgynevezett vihardagályokra is lehet számítani.

Vihardagály akkor alakul ki, amikor a tenger felől érkező, rendkívül erős szél felerősíti a dagály hatását. Ilyenkor a vízszint akár több méterrel is meghaladhatja a dagály legmagasabb állásakor egyébként mért szintet. A német hajózási és vízügyi hivatal közlése szerint három egymást követő vihardagály is kialakulhat.

A német szakemberek számításai szerint a közelgő orkán legalább olyan erős lesz, mint az, amelyik halálos áldozatokat is követelve söpört végig október végén Nagy-Britannián és Nyugat-Európa szárazföldi részén, ugyanakkor hosszabb ideig tart majd.

Az észak-németországi közlekedési vállalatok felkészülnek a nagy erejű viharra, több kompjárat közlekedését felfüggesztetik csütörtökön. A frízföldi Leer járásban iskolai szünetet hirdettek ki.

Az osztrák meteorológiai hivatal közlése szerint az orkán Belgium, Hollandia, Lengyelország és Skandinávia partvidékeit is érintheti. Ezeken a területeken ugyancsak repülőterek, utak lezárására és kompjáratok szüneteltetésére lehet számítani.

Rájár a rúd az északi partokra

Ez a videó 2013 október 28-án készült, a norvégiai Christian nevű szélvészről:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.