Riadó

Hőség - emberek, állatok, termények vannak veszélyben Kína nagy részén

Kína nagy részén hőségriadót hirdettek, aszály pusztít, emberek milliói szenvednek ivóvízhiánytól, Sanghajban már több mint tíz halálos áldozata van a szokatlanul tartós forróságnak.

2013.07.31 19:08MTI
Fotó: MTI

Közép- és Dél-Kína egyes részein lajtos kocsikkal, palackos vízzel igyekeznek az emberek ivóvízszükségletét és a mindennapi élethez szükséges vízmennyiséget biztosítani. Kujcsou tartományban 2 millióan szenvednek ideiglenesen ivóvízhiánytól, de a szárazság már több mint 12 millió embernek okozott kárt, 840 ezer hektáron károsodott a termés. A közvetlen anyagi kárt 5 milliárd jüanra (185 milliárd forint) becsülik.

Hunan tartomány a júliusra jellemző csapadékmennyiségnek idén kevesebb mint a 30 százalékát kapta, középső és keleti területein 41 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletet jeleztek előre. Félmillió fölött van azoknak az embereknek a száma, akikhez a pusztító aszály miatt nem jut el vezetékes ivóvíz, s több mint 400 ezer hektár területen van veszélyben a vetemény, 311 ezer haszonállat szomjazik. A szomszédos Hupej tartomány középső részén 287 ezer hektár területet ért aszálykár.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban július hónapban 74 százalékkal kevesebb csapadék esett az ilyenkor szokásos átlagnál, s a múlt héten már több városban 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A kínai meteorológiai hivatal keddtől a legmagasabb szintű vészjelzést adta ki, felszólítva a kormányzatokat és a vállalatokat is a segítségnyújtásra. A déli országrészben legalább 43 megye és város számolt be júliusban 40 Celsius-fokos hőmérsékletről.

Szerdán egy 64 éves tajvani matróz meghalt Sanghajban a nagy hőségben. A Ceng nevű férfi a hónap közepe óta hajója felújításán dolgozott a szabadban, de szervezete nem bírta a ritka meleget.

A kelet-kínai metropoliszban több mint tíz ember halálát írják a forróság számlájára, többen vannak életveszélyes állapotban. Az orvosok szerint 30 százalékuk otthon lett rosszul. Ezért is tanácsolják az időseknek, hogy kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket. Körükben ugyanis elterjedt, hogy ezeknek a használata egészségtelen, vagy csak "pénzkidobás".

A kórházak, rendelőintézetek a hőgutától, napszúrástól szenvedők nagy számáról számoltak be, a nagyvárosban kilenc egymást követő napon mutatott a hőmérő 39 Celsius fokot, s 25 napon át volt 35 fok, vagy a felett a hőmérséklet. Ez volt Sanghaj legmelegebb júliusa, amióta az időjárási adatok regisztrálása - 140 évvel ezelőtt - megkezdődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.