A Ferrari elvesztette az FIA elleni pert!

További három csapat nevezése is kérdésessé vált 2010-re

Elutasította a párizsi bíróság a Ferrari Forma-1-es csapatának kérelmét, amellyel az olasz istálló azt kívánta elérni, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által 2010-re tervezett szabályváltoztatásokat ne vezessék be.

2009.05.20 18:45MTI

A Ferrari keddi meghallgatását követően a bíróság szerdán hozta meg a határozatot, amelyről közleményben értesítette az érintetteket. "A szabályváltozások nem veszélyeztetik a sportág életben maradását, és nem tartalmaznak olyan intézkedéseket, amelyeket törvénytelenségük miatt meg kellene akadályozni" - olvasható a hivatalos indoklásban.

"Egyetlen csapatnak és versenyzőnek sem szabadna a felsővezetők döntéseivel foglalkozni - reagált Max Mosley, az FIA elnöke. - Az FIA, az istállók és a kereskedelmi partnereink folytathatják a munkát annak érdekében, hogy biztosítsák a Forma-1 anyagi biztonságát 2010-re és a távolabbi jövőre nézve."

A Ferrari csalódottan vette tudomásul a számára negatív döntést, és "Formula GP3"-nak, vagyis harmadrendű bajnokságnak nevezte a jövő esztendei világbajnokságot: "Úgy gondoljuk, nehezen lehet majd találni olyan megszállott F1-es rajongót, aki 400 eurót is hajlandó fizetni egy GP-ért, melyen többségében olyan csapatoknak szurkolhat, mint a Wirth Research, Lola, USF1, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos és az iSport - olvasható az olasz istálló közleményében.

- Mosley úrnak ezt sikerült elérnie. Minden tiszteletünk mellett, hol vannak ezek a Ferraritól és nagy riválisaitól, amelyek történelmet írtak az autósport elitkategóriájában. Úgy gondoljuk, ennek alapján Formula GP3-nak kell majd nevezni a F1-et."

A maranellói alakulat honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a csapat további jogi lépéseket mérlegel annak érdekében, hogy a szabályváltoztatásokat ne vezessék be. "Ferrari nagyon reméli, hogy létrejöhet egy, az összes fél számára elfogadható megegyezés" - olvasható az írásban. Amennyiben ez mégsem sikerülne, az olasz csapat nem nevez a 2010-es világbajnokságra - szögezi le a közlemény.

A maranellói csapat elsősorban a jövőre tervezett 40 millió fontos költségvetési limitet kifogásolja, amiért a jelenleginél nagyobb technikai szabadságot kapnának azok az istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet ennél az összegnél. Az elmúlt héten a Toyota, a Red Bull, a Ferrari, majd pedig a Renault is jelezte, hogy kiszáll a Forma-1-ből, amennyiben a nemzetközi szövetség bevezeti a szabálymódosításokat.

A csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) múlt pénteken tárgyalt Mosley-val és az F1-et irányító Bernie Ecclestone-nal, de egyezség nem született az ügyben. Ecclestone a tanácskozás után kijelentette: biztos benne, hogy a jövő évben minden istálló ott lesz a rajtrácson, és a mezőny sem fog kettészakadni. A nevezéseket jövő péntekig kell leadni a következő szezonra.

A szabályváltoztatások bejelentése óta a korábban kiváló vázakat gyártó Lola, a teljes egészében amerikai USF1 elnevezésű alakulat, valamint az Aston Martin is jelezte jövő évi részvételi szándékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.