Jövőre 30 millió lehet a limit

Érkezik a módosított költségvetési sapka

A FIA elfogadta azon javaslatot, miszerint a jövőre, azaz a 2010-től bevezetendő költségvetési sapka magasabb legyen, mint 30 millió font.

2009.04.30 11:33f1-live.hu

A költségek állandóan vita tárgyát képezik a Forma-1-ben. A globális gazdasági válság miatt a Nemzetközi Automobil Szövetségnek köszönhetően több csapat már megkezdte a leépítéseket, a költségcsökkentést.

Ha ez nem lenne elég, a FIA jövőre bevezetné a költségvetési sapkát, amely többek között új csapatok érkezését segítené elő a királykategóriába.

Ez a „sapka” szabadon választható lenne. Aki a 30 milliós limitet (ezt nem lépheti túl a csapat az adott évben) választja, annak jár némi kiváltság. Ilyen például: motor fordulatszámának korlátlan használata, mozgatható szárnyak, szabad szélcsatorna használat. Ezzel különösebb probléma nem is lenne, csak ezt a 30 milliós költségvetési sapkát sokan nagyon alacsonynak tartják. Szerintünk ennyi pénzből nehezen lehetne F1-es istállót üzemeltetni.

„Úgy gondolom, hogy ez a rendelkezésre álló összeg irreálisan alacsony. Nem nyolcvanas éveket írunk. A munka bonyolult, és egy nagyon drága technológiával dolgozunk, amelynek a használatát nem lehet pótolni semmivel. Minden drágább.”
– mondta korábban Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke.

Tegnap a McLaren-Mercedes ügye mellett ez is terítékre került a FIA Világ Motor Sport Tanácsának ülésén Párizsban. A hivatalos tájékoztatás szerint emeleték az összeget, de erről pontosat csak ma tudhatunk meg.

A FIA elnöke, Max Mosley a következőket mondta: „Minden a tervek szerint történt. Valamennyivel több lesz, mint 30 millió font. Sikeres tárgyalás volt.”

A csapatok és a szakértők szerint 50 és 60 millió fontos költségvetési sapka lenne a legideálisabb.

”Ha nem akarunk egy másik csapatot is elveszíteni, akkor muszáj csökkentenünk a költségeket.”
– utalt a tavaly év végén a Forma-1-et elhagyó Honda istállóra „Mad Max”.

A költségvetési sapka hallatán egyelőre úgy néz ki, hogy jövőre az Aston Martin, a Lola, a USGPE, és a GP2-ben szereplő iSport is csapatot indítana a száguldó cirkuszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.