F1

Belga Nagydíj - Verstappen megállíthatatlan, Spában is győzött

A világbajnoki címvédő Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Belga Nagydíjat Spa-Francorchampsban, ezzel tovább növelte az előnyét az összetett élén.

2022.08.29 04:50MTI

A 24 éves holland pilóta úgy diadalmaskodott, hogy büntetés miatt a 14. helyről rajtolt. Verstappen az idén kilencedszer, pályafutása során pedig 29. alkalommal nyert F1-es futamot.

Verstappen mögött csapattársa, a mexikói Sergio Pérez végzett másodikként, így az osztrák istálló kettős sikert ünnepelhetett.

A dobogó alsó fokára az első rajtkockából induló Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője állhatott fel.

Verstappen összetettbeli legnagyobb riválisa, Charles Leclerc (Ferrari) ötödik lett, de röviddel a leintést követően öt másodperces időbüntetést kapott, így végül hatodikként zárt.

A rajtnál Pérez veszített sokat, az első kanyarban az ötödik helyig esett vissza a másodikról, de gyorsan vissza tudta venni a pozíciókat. Sainz a startnál magabiztosan megőrizte a vezetést, mögötte viszont Lewis Hamilton (Mercedes) és Fernando Alonso (Alpine) ütközött össze, melynek eredményeként a britek hétszeres világbajnokának autója annyira megsérült, hogy fel kellett adnia a futamot. Hamarosan a biztonsági autó is a pályára hajtott, miután Nicholas Latifi (Williams) a sóderágyba lökte Valtteri Bottast (Alfa Romeo).

A safety car két kör után útjára engedte a mezőnyt, a sorrend a dobogós helyeken Sainz, Pérez, George Russell (Mercedes) volt, miközben a 14. helyről startoló Verstappen ekkor már hatodikként száguldott. A 15. pozícióból induló Leclerc a biztonsági autós időszak alatt kényszerűségből a boxban járt, mert egy sisakrostély-fólia beakadt a jobb első féktárcsánál, ettől a szerelők megszabadították. A monacói versenyző ugyanakkor emiatt egészen a 17. helyig esett vissza.

A mezőnyben egyértelműen Verstappen volt a leggyorsabb, ő a 10. körben már harmadik volt, és a tempója alapján maximálisan esélyes volt a futamgyőzelemre.

Az élről Sainz hamarabb állt ki kerékcserére, mint Verstappen, aki megelőzte Pérezt és átvette a vezetést. Amikor a holland címvédő is friss abroncsokat kapott, akkor a második helyre tért vissza a pályára Sainztól négy és fél másodpercnyi távolságra. Két kör sem kellett hozzá, hogy Verstappen utolérje és simán megelőzze az élen álló spanyolt, ezzel átvette a vezetést, és tovább száguldott idei kilencedik futamgyőzelme felé. Pérez néhány körrel később szintén elment Sainz mellett, ezzel lehetőséget teremtve a kettős Red Bull-sikerre, miközben a versenynek ebben a szakaszában Leclerc már az ötödik helyen haladt.

Verstappen győzelmét senki és semmi nem veszélyeztette, második kerékcseréjénél a vb-címvédő gond nélkül állt vissza az élre, s végül simán diadalmaskodott. A holland versenyző immár 98 ponttal vezet Leclerc előtt, aki az összetettben visszaesett a harmadik pozícióba, mert Pérez átvette tőle a második helyet.

A vb a jövő hétvégén folytatódik Zandvoortban, a Holland Nagydíjjal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.