F1

Bahreini Nagydíj - Leclerc nyerte a szezonnyitót Szahírban

Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője nyerte a Forma-1-es világbajnoki idény idei első futamát, a Bahreini Nagydíjat vasárnap Szahírban.

2022.03.20 22:35MTI

A 24 éves pilóta a pole pozícióból rajtolva, kiváló versenyzéssel diadalmaskodott, és teljesen megérdemelten aratta pályafutása harmadik sikerét.

A Ferrari ráadásul dupla sikerrel indította az esztendőt, Leclerc mögött ugyanis csapattársa, a spanyol Carlos Sainz Jr. ért célba másodikként.

A dobogó alsó fokára a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője állhatott fel, a címvédő Max Verstappen (Red Bull) műszaki hiba miatt a futam végén kiállni kényszerült.

A 2022-es idény első rajtját az élmezőny tagjainak többsége jól kapta el, a leglátványosabban Valtteri Bottas (Alfa Romeo) ragadt be, ő egy kör alatt a hatodikról a tizenkettedik helyig csúszott vissza. Az első három pozícióban kisebb csaták és előzési próbálkozások ellenére maradt a Leclerc, Vertappen, Sainz sorrend, ugyanakkor az első néhány körben Kevin Magnussen (Haas) gondoskodott a nézők szórakoztatásáról, de kevés ideig haladt a negyedik helyen, hamarosan visszaesett hetediknek.

Az első kerékcseréket a 12. és a 16. kör között tudta le az élmezőny, legkorábban az ötödikként száguldó Hamilton hajtott a boxba új abroncsokért, öt körrel később pedig már arra panaszkodott a csapatrádión, hogy korai volt a kiállása.

Az új gumikkal Leclerc és Verstappen vívott látványos, kemény, de sportszerű csatát az első helyért három körön keresztül, ezek a jelenetek pedig azt erősítették, hogy a szabálymódosításokkal az F1 irányítói elérték a kitűzött célt, vagyis több lett a szoros küzdelem és az előzés, így izgalmasabbá vált a verseny.

A folytatásban Leclerc-nek sikerült meglépnie Verstappentől, a második kerékcserék előtt a monacóinak már négy másodperc volt az előnye holland riválisával szemben. Ez a különbség a boxkiállások után sem csökkent jelentősen, miközben a másik Ferrarival Sainz tartotta a harmadik pozíciót, mögötte Sergio Pérez (Red Bull) száguldott negyedikként, aztán a két Mercedes következett az 5-6. helyen Hamilton-George Russell sorrendben.

A hajrában Pierre Gasly (Alpha Tauri) versenyautója kigyulladt, a műszaki mentés idejére pedig a versenybíróság pályára küldte a biztonsági autót. Eddigre a autókon a legjobban tapadó, de gyorsabban kopó lágy abroncsok voltak fent, a Safety Car pedig hét körrel a leintés előtt engedte útjára a mezőnyt.

Az újraindításnál megmaradt az addigi sorrend, Leclerc jó ütemben startolt, Verstappen pedig nem tudott jól reagálni a monacói indulására. A világbajnoki címvédő holland pilótának ráadásul műszaki gondjai adódtak, s három körrel a vége előtt feladni kényszerült a versenyt. Az utolsó kör elején a motorprobléma miatt megálló Pérez mellett el tudott menni Hamilton, így annak ellenére megkaparintotta a harmadik helyet, hogy a Mercedesek sebessége egyértelműen gyengébb volt a Ferrariénál és a Red Bullénál.

A vb a jövő hétvégén folytatódik Dzsiddában, a Szaúdi Nagydíjjal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.