Forma-1-Malajzia

Malajziai Nagydíj: Vettel megszakította a Mercedes sorozatát

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjat, így nyolc futam után megszakadt a Mercedes istálló győzelmi sorozata.

2015.03.29 11:05MTI

A 27 éves Vettel pályafutása 141. versenyén a 40. sikerét aratta, s ezzel egyértelművé tette, hogy a címvédő Mercedes első számú kihívója az idén a Ferrari lesz.

Vettel mögött a vb-címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes) végzett a második, csapattársa, a német Nico Rosberg pedig a harmadik helyen.

Vettel 2013 novembere után nyert ismét F1-es GP-t, a Ferrari pedig 2013 májusa után ünnepelhetett újra futamgyőzelmet.

A rajtnál Hamilton tisztán megőrizte az első helyet, közben Rosberg és Vettel csatázott a második helyért, s az első kanyarban utóbbi fordult előnyösebb helyzetben. Az első kör végén így sorrendben Hamilton, Vettel és Rosberg száguldott a dobogós helyeken. A negyedik körben a svéd Marcus Ericsson (Sauber) a célegyenes végén megpördült és a bukótérben ragadt, ezért a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót, amely csupán három kör erejéig volt a pályán. A Safety Car megjelenésével a mezőny egy része - Hamilton és Rosberg is - a boxba hajtott kerékcserére, miközben a többiek, köztük Vettel is, a pályán maradtak.

A 11. körre Hamilton visszaverekedte magát a második helyre, s ekkor 10 másodperc volt a hátránya az élen autózó Vettellel szemben. Három körrel később Rosberg feljött harmadiknak, közben Vettel és Hamilton között 9.7 másodpercre csökkent a különbség. A Ferrari német versenyzője a 18. körben állt ki kerékcserére, s a harmadik pozícióban tért vissza a pályára.

Vettel a friss gumikkal nagyon gyors volt, a 22. körben megelőzte Rosberget és üldözőbe vette az élen haladó Hamiltont, akit két körrel később utol is ért, s lehagyott, igaz, a brit világbajnok éppen akkor hajtott ki a boxba kerékcserére. A 27. körben Rosberg is a boxban járt, közben Vettel 22 másodperccel vezetett Hamilton előtt.

A német Ferraris előnye aztán lassan csökkenni kezdett, közben a Mercedes rádión közölte Hamiltonnal, hogy nyerhet, de ehhez a pályán kell megelőznie Vettelt, ahogyan Rosbergnek is ahhoz, hogy második legyen.

Vettel 19 körrel a leintés előtt tudta le utolsó kerékcseréjét, s Hamilton és Rosberg közé, másodiknak tért vissza a pályára. A Mercedes brit címvédője azonnal a boxba ment, hogy a futam során utoljára friss abroncsokat kapjon, majd harmadikként folytatta a versenyt. Rosberg szintén a boxban járt, ezzel utat adott Hamiltonnak, hogy üldözőbe vehesse az élen haladó Ferrarit.

Vettel a több mint 10 másodperces előnye birtokában magabiztosan vezetett, közben Hamilton a rádión vitázott csapatával, jelezve, hogy nem a megfelelő gumikat tették fel az autójára az utolsó kiállásánál, s nem érti, pontosan mi a taktikai elképzelés.

Vettel aztán a hajrában nyugodtan gazdálkodhatott az előnyével, s biztosan nyerte a futamot Hamilton és Rosberg előtt, a finn Kimi Räikkönen pedig negyediknek ért célba a másik Ferrarival. A 17 éves holland Max Verstappen (Toro Rosso) hetedikként zárt, ezzel a Forma-1 történetének legfiatalabb pontszerzője lett.

A világbajnoki idény két hét múlva Kínában folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.