Már ő a legeredményesebb pontszerző

Japán Nagydíj - Alonso megdöntötte Schumacher rekordját

A Forma-1-es Japán Nagydíjon negyedikként célba érő Fernando Alonso lett minden idők legeredményesebb pontszerzője. Azonban, azt is figyelembe kell venni, hogy korábban egy győzelem csak 10 pontot ért, a mostani 25-el szemben.

2013.10.13 15:14MTI
Alonso itt még Massa mögött (Fotó: MTI)

A kétszeres világbajnok spanyol sztár már 1571 megszerzett pontnál jár az F1-ben, az eddigi rekordot a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher tartotta 1566-tal.

"A legtöbb pontot megszerzett pilótának lenni nagyszerű dolog" - kommentálta a csúcsdöntést Alonso. "Hat év múlva, amikor valaki majd megelőz engem ebben a statisztikai mutatóban, senki sem fog emlékezni arra, hogy korábban más rendszerben lehetett pontokat szerezni a Forma-1-ben. Ünnepelni fognak, ahogyan most én is ünnepelek és kiélvezem ezeket a pillanatokat."

A Forma-1-ben eleinte nyolc pont járt egy futamgyőzelemért, s csak az első öt helyezett kapott pontokat, majd 1991-től egy verseny megnyerése már 10 pontot ért, 2010 óta pedig 25 pont jár a sikerért, s az első 10 célba érkezőt jutalmazzák.

Schumacher 91 futamot nyert meg pályafutása alatt, amely 1991-től 2012-ig tartott, igaz, a 2007-es, 2008-as, és 2009-es idényt kihagyta a német pilóta. Alonso 2001-ben debütált az F1-ben, azóta 32 GP-n diadalmaskodott.

A vasárnapi Japán Nagydíj után Alonso hátránya 90 pontosra nőtt a Szuzukában is győztes, címvédő, és sorozatban negyedik vb-címére hajtó Sebastian Vettellel, a Red Bull német pilótájával szemben. A spanyolnak így már csak matematikai esélye maradt arra, hogy a hátralévő négy futamon utolérje és megelőzze riválisát.

"Ha Sebastian mind a négy versenyen kiesik, akkor is az összes futamot meg kellene nyernem ahhoz, hogy világbajnok legyek" - mondta ezzel kapcsolatban Alonso, aki inkább azt tartja reális célkitűzésnek, hogy a Ferrari a konstruktőrök között megtartsa második helyét.

A világbajnoki sorozat két hét múlva, az Indiai Nagydíjjal folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.