Game over

Webber búcsúzik a Forma-1-től

A Red Bull Racing pilótája, Mark Webber csütörtök délelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy a szezon végén befejezi Forma-1-es karrierjét, és a 2014-es esztendőtől már a Porschét fogja erősíteni, így a következő Le Mans-i 24 órás viadalon is részt fog venni.

2013.06.28 19:56ma.hu

Már néhány hónapja is napvilágot láttak olyan pletykák, hogy a rutinos ausztrál versenyző nem folytatja tovább a Forma-1-ben, de Webber akkor nemmel reagált. Amikor a Porschéval is összeboronálták, nem csak ő, hanem a németek is cáfoltak, még néhány hete is, csütörtökön azonban pont került az ügy végére.

Webbernek pedig lettek volna még lehetőségei a Forma-1-ben, több csapat érdeklődéséről is lehetett hallani szolgálatai iránt, ő azonban szeretné lezárni karrierjének ezen fejezetét, és egy újat kíván kezdeni a Porsche LMP1 sportautó programjában.

Sportautót már korábban is vezetett a 36 éves ausztrál, 1998-ban és 1999-ben a Mercedes alkalmazásában állt, majd miután a Forma-3000 sorozatban bizonyított, 2002-ben a Forma-1-es Minardihoz igazolt.

„Hatalmas történelme van a Porschénak az autóversenyzés világában, kiváló technológiájáról és remek teljesítményéről híres” – mondta Webber, aki 12 idényt teljesített a Forma-1-ben. „Nagyon várom már, hogy a világ egyik leggyorsabb sportautóját vezethessem, és az új kihívások is motiválnak. Óriási megtiszteltetés a számomra, hogy csatlakozhatom a Porschéhoz.”

A német gyár Le Mans-ba visszatért a legjobbak közé, emellett az Endurance világbajnokságon is képviselteti magát. Webber kilenc futamgyőzelmet számlál eddig az autóversenyzés királykategóriájának számító Forma-1-ben, 36 dobogós helyezése és 11 pole pozíciója is van. Ezeket a számokat a szezon végéig akár még növelheti is az ausztrál.

Természetesen már most elindultak a találgatások, vajon ki veheti át a helyét, és ki lesz Sebastian Vettel csapattársa a Red Bullnál. Sokak szerint a lotusos Kimi Räikkönen a legesélyesebb, de természetesen ott vannak a Toro Rosso fiataljai, Jean-Eric Vergne és Daniel Ricciardo.

A hétvégén a Brit Nagydíj kerül megrendezésre, és a fogadás piacain található szorzók alapján Vettel futamgyőzelmére van a legnagyobb esély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.