Káosz a Kanadai Nagydíjon

Kanadai Nagydíj: Kubica győzött, kettős BMW-siker

Robert Kubica, a BMW-Sauber lengyel pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei hetedik futamát, a Kanadai Nagydíjat.

2008.06.08 23:27MTI

Kubica mögött csapattársa, a német Nick Heidfeld lett a második, a brit David Coulthard (Red Bull) pedig a harmadik. A 23 éves lengyel pilóta, aki pályafutása első futamgyőzelmét szerezte meg, ezzel átvette a vezetést a brit Lewis Hamiltontól a vb-pontversenyben. Kelet-európai versenyző első alkalommal aratott GP-győzelmet az autósport elitkategóriájában. A német Adrian Sutil autója a 14. körben megállt, és mivel nem tudták elszállítani, beküldték a biztonsági autót. 

A kényszerszünet alatt Hamilton (McLaren-Mercedes) a boxutcában belerohant a vb-címvédő finn Kimi Ra:ikkönen Ferrarijába, ennek nyomán mindketten kénytelenek voltak feladni a versenyt. Ezt követően Kubica a boxlátogatások után az élre állt és történelmi sikert aratott. Gond nélkül zajlott le a start, Hamilton megőrizet első helyét, mögötte Kubica és Ra:ikkönen száguldott, Rosberg viszont megelőzte Alonsót és felzárkózott a negyedik helyre.
 
A pilóták békésen "vonatoztak" körbe-körbe, említésre méltó esemény nem történt, ám a német Adrian Sutil autója a 14. körben megállt, a pilóta "leparkolt" a pálya szélén, a fék pedig kigyulladt. Beküldték a biztonsági autót. A kényszerszünet alatt Ra:ikkönen és Hamilton is a boxba látogatott, a kijárat előtt a finn tilos jelzést kapott, lefékezett, a brit ezt nem vette észre, belerohant, mindkét gép összetört, ezzel mindkettejük számára befejeződött a kanadai GP. 

A huszadik körben ismét elkezdődött a száguldás, Heidfeld került az élre, igaz, ekkor még nem járt a boxban. A német versenyző a 28. körben tankolt és sikerült Kubica elé visszajönnie. A lengyel azonban nem sokkal később elsuhant mellette. A zárás előtt 28 körrel Kubica, Heidfeld, Fernando Alonso (Renault) volt a sorrend. A spanyol óriási csatát vívott Heidfelddedel, de nagy igyekezetében a falnak csapódott, ezzel számára is véget ért a kanadai kaland. 

Coulthard került a harmadik helyre. Kubica 22 körrel a zárás előtt másodszor is a boxban járt, majd az első helyre tért vissza, csapattársa, Heidfeld elé.

Káosz a pályán – Hamilton hátulról nekicsapódik Raikonnen kocsijának


Az 55. körben változatlanul Kubica, Heidfeld, Coulthard volt a sorrend az élen, amely a leintésig már nem változott. 
Végeredmény: Kanadai Nagydíj (70 kör, 305,270 km): 

1. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 1:36:24.447 ó (átlag: 189,987 km/ó) 
2. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 16.495 mp hátrány 
3. David Coulthard (brit, Red Bull) 23.352 mp h. 
4. Timo Glock (német, Toyota) 42.627 mp h.
 5. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 43.934 mp h. 
6. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 47.775 mp h. 
7. Rubens Barrichello (brazil, Honda) 53.597 mp h. 
8. Sebastian Vettel (német, Toro Rosso) 54.120 mp h. 
9. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 54.433 mp h. 
10. Nico Rosberg (német, Williams) 57.749 mp h. 
11. Jenson Button (brit, Honda) 1:07.540 p h. 
12. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:11.229 p h. 
13. Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) 1 kör h. 
Leggyorsabb kör: Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari) 1:17.387 p

Massa az ötödik helyen végzett


csapatok:

1. Ferrari 73
 2. BMW-Sauber 70 
3. McLaren-Mercedes 53
 4. Red Bull 21
 5. Toyota 17
 6. Williams 15 
7. Renault 9 
8. Honda 8 
9. Toro Rosso 7 

Következő futam: Francia Nagydíj, június 22., Magny-Cours

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.