Vettel indul az élről a "harag napján"

Összecsapások Bahreinben a Forma-1 verseny előtt

Ismét összecsapások voltak a szombatra virradó éjszaka Bahreinben több síita faluban kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök között, nem messze Szahírtól, ahol szombaton a Forma-1 autóverseny időmérő edzéseit tartják - közölték szemtanúk.

2012.04.21 15:25MTI

Több tucatnyian tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő Karzakanban, al-Málikíjában, Dumisztánban és Szadában. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.
 
Sahúra faluban szombaton egy férfi holttestét találták meg - közölte a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Vefak) síita ellenzéki párt. A 37 éves tüntető holttestét egy háztetőn találták meg. A Vefak szerint a férfi egyike volt azoknak a tüntetőknek, akiket a péntek éjszakai összecsapás során a rohamrendőrök bántalmaztak. A belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.
 
A Február 14-i Fiatalok elnevezésű radikális mozgalom felhívására összegyűlt tömeg kormányellenes jelszavakat skandált és Hamad bin Isza al-Kalifa sejk távozását követelte. A tüntetők elözönlötték az egyik legfontosabb autópályát is, több kilométernyi hosszan meneteltek, a rendvédelmi erők könnygázt vetettek be ellenük. A Február 14-i Fiatalok három napra hirdették meg a "harag napját", és ebbe az időtartamba beleesik a Forma-1 vasárnapi futama is.
 
Pénteken, az időmérő edzések első napján a rendőrség erővel oszlatott fel egy többezres tüntetést az el-Manámától négy kilométerre nyugatra fekvő Budajában - közölte az ellenzék. Az alkotmányreformot követelő síita ellenzék szervezetének ismétlődő tüntetései miatt megerősítették az autóverseny biztonsági intézkedéseit. Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös ezúttal kizárta a nagydíj elmaradását. Tavaly a kormányellenes síita tüntetések és szunnita kormányzat megtorlása miatt a szervezők törölték a Forma-1 futamot.

Rohamrendőrök könnygázgránáttal oszlatják fel a kormányellenes tüntetést - Fotó: MTI


Vettel indul az élről Bahreinben

A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája rajtolhat az élről a Forma-1-es Bahreini Nagydíjon vasárnap, miután megnyerte a szombati időmérőt. A 24 éves vettel ebben a szezonban először, karrierje során 31.-szer szerezte meg a pole pozíciót. A második helyről a pontversenyben élen álló brit Lewis Hamilton (McLaren), míg a harmadikról az ausztrál Mark Webber (Red Bull) indulhat. A negyedik Jenson Button (McLaren) lett. 

Az ötödik helyről a múlt hétvégi Kínai Nagydíjon diadalmaskodó német Nico Rosberg (Mercedes) várhatja a futamot, míg a hatodikról meglepetésre az ausztrál Daniel Ricciardo (Toro Rosso) rajtolhat. Érdekesség, hogy a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher (Mercedes) csak a 18. pozícióból vághat neki a futamnak. 

 A rajtsorrend:

1. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
Lewis Hamilton (brit, McLaren)
   
2. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Jenson Button (brit, McLaren)
    
3. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso)
    
4. sor:
Romain Grosjean (francia, Lotus)
Sergio Perez (mexikói, Sauber)
    
5. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
Paul di Resta (brit, Force India)
    
6. sor:
Kimi Räikkönen (finn, Lotus)
Kobajasi Kamu (japán, Sauber)
    
7. sor:
Nico Hülkenberg (német, Force India)
Felipe Massa (brazil, Ferrari)
   
8. sor:
Bruno Senna (brazil, Williams)
Heikki Kovalainen (finn, Caterham)
    
9. sor:
Michael Schumacher (német, Mercedes)
Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso)
    
10. sor:
Vitalij Petrov (orosz, Caterham)
Charles Pic (francia, Marussia)
    
11. sor:
Pedro de la Rosa (spanyol, HRT)
Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) - váltócsere miatt öthelyes büntetéssel    
    
12. sor:
Timo Glock (német, Marussia)
Narain Karthikeyan (indiai, HRT)
  
Vasárnap 14 órakor kezdődik a futaM!

A második legjobb köridőt Vettel érte el Nico Rosberg, a Mercedes német versenyzője mögött - Fotó: MTI


Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.