Jobb lehetőségek

Derűlátóak és családszeretők az osztrák fiatalok

Derűlátóak és családcentrikusak az osztrák fiatalok - derül ki egy hétfőn ismertetett felmérés eredményeiből.

2011.05.23 20:55MTI

A 14-24 éves korosztály nagy többsége, 84 százaléka derűlátóan tekint a jövőbe - mutatta ki az osztrák szociális minisztérium felkérésére végzett közvélemény-kutatás.

A család nagyon fontos az osztrák fiatalok életében. Támogatást és tanácsot elsősorban a szülőktől és a családtól várnak. A fiatalok 48 százaléka szeretne megházasodni, s 46 százaléka mindenképpen szeretne legalább egy gyereket, s csak hat százalék utasította el határozottan a gyerekvállalást. A legtöbben (62 százalék) két gyermeket szeretnének.

A korcsoport legnagyobb része (58 százalék) 25-30 éves korában tervezi a gyerekvállalást, a fiúk valamivel későbbi életkorban, mint a lányok.

A hagyományos férfi-női társadalmi szerepek erősek a fiatalok körében: a lányok közel kétharmada maradna otthon, ha férje, illetve élettársa eleget keresne a család eltartásához. A fiúknál 34 százalék ez az arány.

A lányok többsége számára fontosabb a család és a munka összeegyeztetése, mint a szakmai siker, a fiúk számára egyenlő súllyal esik latba a kettő. A fiataloknak átlagosan 58 százaléka, a lányoknak 85 százaléka vállalna részmunkaidőben állást, hogy többet tudjon foglalkozni a gyerekneveléssel.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a fiatalság túlnyomó többsége (közel nyolcvan százalék) az otthoni gyerekgondozást választaná a gyerekek három éves koráig, a bölcsödét vagy óvodát csak mintegy tíz százalékuk tartja a legmegfelelőbbnek.

A felmérést nyolcszáz fős, reprezentatív mintán végezték a 14-24 éves korosztályban. A minisztérium 2010 óta évente háromszor végez hasonló felméréseket. A közvélemény-kutatás eredményeit arra akarják felhasználni, hogy jobb lehetőségeket kínáljanak a fiataloknak, akár hagyományos, akár nem hagyományos családmodellt választanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.