Készüljünk fel rendesen nyaralás előtt!

A tíz legfontosabb egészségügyi tanács utazóknak

Michelle Reesman, a Passport Health Colorado vezérigazgatója szerint a legtöbb utazó - legyen az üzleti út vagy kalandtúra - úgy indul el otthonról, hogy nem teszi meg az alant szükséges alapvető lépéseket.

2008.03.31 13:16medipress.hu

„Az egészségünkkel kapcsolatban ugyanúgy fel kell készülnünk, mint az úti cél kiválasztásánál, az útlevél ellenőrzésénél vagy a repülőút megtervezésénél”- tanácsolja Reesman.

1. Kérjen tanácsot egy utazási ügyekben járatos szakembertől. 4-6 héttel utazás előtt kérje ki egy utazási gyógyszerszakértő véleményét a legfrissebb védőoltási lehetőségekről, a maláriával kapcsolatos tudnivalókról. Fontos, hogy a védőoltásokat idejében megkapja, hiszen némelyik hatóanyagnak idő kell, hogy hatékony védelmet biztosíthasson.

2. Tartsa távol a betegséget terjesztő rovaroktól. Viseljen megfelelő öltözéket és használjon rovarűző szereket, ágyhálót.

3. Sose járjon mezítláb, még a tengerparton se.

4. Győződjön meg a víz tisztaságáról. A csapvizet még fogmosásra se használja!

5. Csak jól áthevített ételt egyen. A gyümölcsöket és zöldségeket hámozza és főzze meg, vagy felejtse el!

6. Töltse fel a gyógyszerkészletét, mert a célországban nem biztos, hogy lehet kapni őket. Vigyen többet arra az esetre, ha az út elhúzódna. A félreértések elkerülése végett az eredeti dobozukban a kézipoggyászában szállítsa őket.

7. Ne fürdőzzön folyókban, tavakban, patakokban. A megfelelően klórozott uszoda és a sósvíz általában biztonságosnak mondható.

8. Vigyen magával alapvető elsősegély-csomagot. Legyen benne fájdalomcsillapító, apróbb sebek és kisebb fertőzések ellátásához szükséges felszerelés, allergiaellenes szer. Készüljön fel egy esetleges hasmenésre. Háziorvosát kérdezze ki a megfelelő antibiotikumokkal kapcsolatban.

9. A turisták körében a leggyakoribb egészségügyi problémát a motorbalesetek jelentik. Ne üljön motorbiciklire, vagy viseljen bukósisakot, és sose fogyasszon alkoholt vezetés előtt. Lehetőleg csak nappal közlekedjen.

10. Kössön utasbiztosítást, amely biztosítja a sürgősségi mentést. A legtöbb társadalombiztosítási formát nem fogadják el nemzetközi utazás során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.