Jön a Biológiai Sokféleség nemzetközi napja

Meddig tűrünk? 50 faj pusztul ki naponta!

Május közepén a világ számos országában kerül a figyelem középpontjába a Biológiai Sokféleség jelentősége, az élővilág sokféleségének védelme. Május 22-e a Biológiai Sokféleség Nemzetközi napja, mely az élővilág biodiverzitását fenyegető veszélyekre igyekszik irányítani a nyilvánosság figyelmét.

2011.05.19 16:00ma.hu

Az ENSZ környezeti programjának egyezményét, mely szerint a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét mérsékelni kell – 1992-ben ezen napon fogadták el. Hazánkban 2004 óta adózunk ünnepekkel e jeles napnak.

A biológiai sokféleség a Föld legalapvetőbb természeti erőforrása, élelmet, energiahordozót, alapanyagot szolgáltat számunkra. E mellett a változatosság hátterében álló genetikai információ teszi lehetővé az élőlények fennmaradását.


A hibás gének kicserélése sok esetben a nyújt megoldást egyes gyógyíthatatlan betegségek kezelésében, de az egyes fajok élet - és túlélőképességére is. Ma ötven faj pusztul ki naponta, míg egy-egy új faj születésére sokszor ezer, tízezer éveket is várni kell.

A fajok kipusztulásával a Föld, és annak élővilága egyensúlyának elveszése irányába halad. Minél kevesebb féle faj létezik, az annál nehezebben alkalmazkodik, és fejlődik!

A biodiverzitás kérdésére a válaszunk abban keresendő: vajon milyen minőségű élővilággal, környezettel szeretnénk megosztani földi életünket?

Legnagyobb befektetés az egészség


Minden ember is egyszeri és megismételhetetlen, - ebben rejlik szépsége, csodája - és többek között életképessége is. Génállományunk generációról-generációra öröklődik, magunk is felelősek vagyunk érte, hogy milyen minőségben.

Számos kutatás központjában ma az áll, milyen hatással bír életvitelünk - génállományunk egészségére. A kérdés az egészségmegőrzés, és továbbörökítés szempontjai szerint is fókuszba kerülhet.

A genetikai kutatások segítenek megérteni, bizonyos tápanyagok és ételek miért jótékonyak egészségünkre, hogyan növelhetjük táplálékaink tápértékét, vagy csökkenthetjük betegségekre való hajlamunkat.

Mert egészségünk megőrzése nem csak jó közérzetünk biztosítéka, hanem befektetés és érték, amit a jövő generációjának átadunk. Hosszú távú életképességünk záloga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.