Meglepően gyakori a csontrepedés a kamaszoknál

Miért reped a tinik csontja?

Egy amerikai tanulmány szerint a tini sportolók körében gyakoribb a csontrepedés, mint ahogy azt gondolnánk. A kutatás még arra is kitért, hogy a sportoló lányoknál gyakoribb a csontrepedés, mint a sportoló fiúknál.

2011.05.05 17:00kamaszpanasz.hu

A távfutás, a sprint, a gátfutás, a sífutás, a kosárlabda, a labdarúgás azon sportok közé tartozik, melyben a legtöbb a csontrepedéses balesetek száma.

Egyes orvosok a csontrepedéssel járó fájdalmat egyszerűen betudják a csont növekedésével járó fájdalomnak, anélkül, hogy jobban megnéznék.

A csontrepedés akkor következik be, amikor az izom fáradt és már nem képes megfelelően válaszolni az utasításra.


Az izom ezért átadja a csontnak ezt a sokot, melynek következtében azon repedés keletkezik. A legfőbb tünete a mozgáskor fellépő fájdalom. A csontrepedések regenerálódásához 6-8 hét pihenésre van szükség.

A leggyakoribb csonttörés típusok

A tanulmány 57 középiskolai edző bevonásával történt 2007. szeptember és 2010. december között. A tanároknak egy űrlapot kellett kitölteniük online- on keresztül.

A kérdőív arról kérdezett, hogy milyen típusú csontrepedések fordultak elő, milyen sportágban és, hogy milyen volt a edzés intenzitása.

Összesen 230 csontrepedés fordult elő ebben az időszakban 189 sportolónál. Ebből 115 lány volt és 74 fiú. Tehát a sportolók 61 százaléka lány, 39 százaléka fiú volt.

A megrepedt csonttípusok százalékos megoszlása:

· sípcsont: 48 százalék
· hosszú csontok: 19 százalék
· gerinc: 6 százalék
· medencecsont: 6 százalék
· sarok: 4 százalék
· combcsont: 4 százalék

Az egyetemi sportolók körében van a legnagyobb csontrepedési arány (64 százalékában). A fiúk a legnagyobb valószínűséggel a labdarúgás, a síkfutás és a terepfutás alatt sérülnek meg, a lányok is e sportok alatt a labdarúgáson k ívül.

A fiúk átlagosan 16 évesen szenvedik elé a sérülést, míg a lányok kb. 15 és fél évesen.
Hogy miért van a lányoknál több csontrepedés, mint a fiúknál? A kutatók nem tudják.

A nemi különbségekkel lehet megmagyarázni azt, hogy felnőtt korban is a női sportolóknál gyakoribb a csontrepedés, mint a férfi sportolóknál. A női sportolók gyakran küzdenek táplálkozási zavarokkal, mely következtében sovány és nem rendszeres a menstruációja, illetve nagyobb a csontritkulás esélye.

A női sportolók csonttömege ezek hatására csökken és így csontrepedés alakulhat ki.

A csontrepedés kockázatának csökkentése

Válassz magadnak kevésbé megterhelő sportot. Mindenki tudja, hogy ki mire képes. Próbáld meg a problémáidat megoldani, ne pedig a bulimiába vagy anorexiába "fojtsd" magad.

A sport intenzitását fokozatosan emeld. Például, ha futni szeretnél, eleinte csak sétálj, majd ha ezt a mozgási formát megszoktad, akkor válts gyors gyaloglásra. Egy idő után már futhatsz is. Ha egyből futással kezded, akkor nagy a valószínűsége, hogy valamely lábadban lévő csont megreped.

Szóval sok mindenre jó a sport - egészség, szépség-, de csak okosan és óvatosan, mert sokkal rosszabbul jársz, ha otthon kell maradnod 6- 8 hétig lábadozni. Kimaradsz a suliból, a bulikból, elmaradsz a barátaidtól, és kizökkensz az edzésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.