Mi lesz a következő generációval?

Kevésbé intelligens babák jöhetnek: jódot a lányoknak!

A serdülő lányok kétharmadának alacsony a jódszintje, veszélyeztetve a megszületendő generáció egészségét - figyelmeztetnek az orvosok.

2011.05.04 19:00medipress.hu

Az orvosok erre a megállapításra 700 angliai diáklány adatai alapján jutottak: 70 százalékuk jódhiányos, pedig a jód nélkülözhetetlen az agy méhen belüli fejlődéséhez.

A hiány nem a lányokra hat, de befolyásolja a születendő gyermekeik intelligenciáját. Mark Vanderpump kutató (Royal Free Hospital , Hampstead, Délnyugat London) szerint a jódnak azért ilyen alacsony a szintje, mert a gyerekek nem isznak elég tejet.

Figyelmeztet, hogy a jódhiány a mentális károsodások egyik legfontosabb megelőzhető oka, a tanulmány szerint ha az anyai pajzsmirigy alulműködik, a gyerek 10-15 ponttal gyengébben teljesít az IQ teszteken.

A kutató 737 tizenéves lány jódszintjét mérte meg Anglia több pontján, 69 százalékuknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított értékek szerint is alacsony volt a jódszintje.

18 százalékuknak igen-igen alacsony volt a szintje, alig fele az ajánlottnak, derült ki a Brit Endokrinológiai Társaság évente megrendezett kongresszusán. Azért a tizenéves lányokat vizsgálták, mert leendő édesanyaként annak van a legnagyobb jelentősége.

Azonban Dr. Vanderpump szerint hasonló hiány figyelhető meg a teljes lakosságban is A WHO szerint tanácsos lenne Angliában is jódozni az asztali sót. Másik javaslat, hogy a terhesség elején ajánlott folsavtabletták ezentúl jódot is tartalmazzanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.