Számos kórokozót szedhetünk össze az állatkertben

Állatsimogatás után hatástalan a kézmosó gél?

Bizonyára sok család tervezi, hogy húsvétkor meglátogatja az állatkerteket és vadasparkokat. Fontos odafigyelni, hogy kisállat-simogatás után gyermekünk hagyományos szappannal mosson kezet, a kézmosó gélek ugyanis nem pusztítják el a kórokozókat.

2011.04.24 09:30medipress.hu

A kézmosó gélek hatástalanok az E-coli nevű baktériummal szemben, amely pedig az évnek ebben az időszakában különösen veszélyes a sok újszülött állat miatt.

Az angol Egészségvédelmi Hivatal munkatársa, Dr. Bob Adak így vélekedik: "Egy farm meglátogatása a gyerekek és a felnőttek számára hatalmas élmény, azonban tudni kell, hogy rengeteg kórokozót lehet egy ilyen kirándulás alatt összeszedni. A kézmosó gélek nem olyan sikeresek ezek elpusztításában, mint a hagyományos szappan és a tiszta víz. A két szer kombinálása azonban nagyon jó eredménnyel járhat."

2009-ben Nagy-Britanniában addig nem tapasztalt E-coli járvány tört ki, amely 93 embert - többségében gyermekeket - érintett. A nem megfelelő szabályozásnak is köszönhető, hogy közülük 27 kórházba is került a betegséggel.

A szakemberek szerint azonban az állatsimogatás betiltása helyett a szülők felvilágosítása lenne a megfelelő megelőzési mód. Az E-coli baktérium ugyanis nem csak az állatokon, hanem a farmok egész területén megtalálható.

A szervezet egy kutatást is publikált a témában, amely az 1992 és 2009 közötti E-coli járványokat vizsgálta, kitérve a kézmosó gélek és a hagyományos szappanok használatára. Ez alatt a tizenhét év alatt 1 328 ember betegedett meg, akik közül 113 került kórházba. Tüneteik a közepesen súlyos hasmenéstől a nagyon komoly állapotromlásig terjedtek.

A legnagyobb rizikófaktort a jelentette, amikor a gyerekeknek megengedték, hogy ők etessék cumisüvegből a kisbárányokat, illetve hogy a hüvelykujjukat beledugják a szájukba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.