Rosszul alszunk? Íme néhány ok...

Gyereket és kedvencet a saját helyére - avagy a jó alvás kritériumai

Manapság sokkal jobban uralkodik a forgalmas, elfoglalt életstílus, mint előtte valaha is, ezért a jó minőségű alvás nagyon fontos. Mindezek után, ha csak korlátolt mennyiségű időd van, akkor szánd alvásra minden éjszakádat!

2011.04.20 19:00kamaszpanasz.hu

A legjobb minőségű alvás lehetséges. Váljék segítségedre a következő néhány tipp, hogy elérd a békés álmot!

1. Fektess be egy jó minőségű matracba!

Hiszed vagy nem, az ágyad tart ébren éjszaka. Ha bajban vagy az alvással, lehet jobban teszed, ha veszel egy jó minőségű matracot. Ha még nem is szenvedsz álmatlanságban, előfordulhat, hogy a kényelmetlen alvás nap közben fájdalmakat eredményez.

2. Bölcsen válaszd ki a párnádat!

A párnád választása kihívást jelenthet. A párna kiválasztásánál a kényelem az első, és rendszeres használat mellett biznyos időközönként előfordulhat, hogy szükséged lesz egy újra.

Keress ergonómikus párnát, amelynek olyan a felépítése, amin nyugodtan tudsz aludni, bármilyen pozícióban. Például ha te az oldaladon szoktál aludni, akkor keress az oldalukon alvóknak kitalált párnát!

3. Ne oszd meg az ágyadat!

Majdnem minden szülő megengedi időnként a gyerekének, hogy az ő ágyában aludjon. Ugyanakkor egyes szülők a gyerekükkel alszanak minden éjszaka. Míg a pszichológusok úgy érzik, ez érzelmileg nem káros, viszont a babával, vagy a gyerekkel való alvás rossz éjszakai pihenéshez vezethet.

4. Vegyél kutyafekhelyet!

Manapság egyre több ember engedi a háziállatát maga mellé este, ami nagy hiba, ha gondok vannak a jó alvással. A kutyák túl sok helyet foglalnak el, és a mozgolódásukkal óvatosan ébresztgetnek. Szóval tegyél magadnak egy szívességet azáltal, hogy veszel egy kutyaágyat!

5. Testedzés és alvás

Kiváló ötlet, ha egészséges akarsz lenni, és bele akarsz merülni a testedzés gyakorlásába. Csak légy biztos abban, hogy nem mozogsz túl közel a lefekvési időhöz. Valójában az edzés az éberség érzését kelti. Csináld úgy a gyakorlatokat, hogy azokat befejezd lefekvés előtt 2 órával!

6. Étkezési tanácsok: milyen ételek segítik a nyugalmas alvást?

Étkezési szakértők egyetértenek a lefekvés előtti kis étkezésben, ami feltétlenül segít a gyorsabb elalvásban. De ne ess a ló túloldalára, éppen ezért tartsd távol magad lefekvés előtt a nagy étkezésektől!

Nemcsak nagyon egészségtelen, de ébren is tarthat. Válaszd inkább a kis étkezést, kevés cukorral és teljesen koffeinmentesen.

7. Kérj orvosi vizsgálatot, ha álmatlanságban szenvedsz!

Ha a körülötted lévők állandóan panaszkodnak az alvás közbeni horkolásod miatt, lehet, hogy csináltatnod kellene egy orvosi vizsgálatot, hogy kiderüljön, nincs-e alvási apnoéd vagy más alvási rendellenességed.

A horkolás az egyetlen tünete a legkomolyabb rendellenességnek, ami gyakran vezet szabálytalan alváshoz azoknál, akik nem keresnek erre valamiféle kezelést.

Gyakran akkor tájékozódunk arról, hogy nem alvási rendellenesség miatt nem tudunk jól aludni, amikor ellátogatunk az orvoshoz, hiszen valami kisebb gyógyszeres kezelés vagy alvási rituálé is okozhat ilyen panaszt.

Szóval nem kell szoronganod, menj el nyugodtan az orvoi rendelőbe, ahol kivizsgálnak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.