Agresszív kezeléssel megoldható lenne

Ekcémás és szénanáthás gyerekből asztmás felnőtt lesz

Egy új tanulmány szerint azok a gyerekek, akik ekcémás tünetekkel és szénanáthával is küzdenek, negyvenes éveikre asztmával számolhatnak.

2011.04.15 17:40ma.hu

Az ausztrál Melbourne Egyetem által vezetett kutatás szerint klinikai kísérletek során bizonyított, hogy a gyermekkori ekcéma és szénanátha felnőtt korra allergiás eredetű asztmává alakulhat.

A világon egyedülálló, hosszútávú követéses Tasmanian Longitudinal Health Study (TAHS) kutatás résztvevőit 7 éves koruktól 44 éves korukig elemezték, ezek közül 1400 esetben találtak ilyen jellegű kapcsolatot. A TAHS-nak köszönhetően a páciensek allergiáit és gyermekkori környezeti tényezőiket már 1968 óta regisztrálták, egészen 2004-ig.

A Murdoch Children Research Institute-tal közös vizsgálat során a bőrtesztek adatait klinikai körülmények között vizsgálták, hogy összefüggést találjanak a gyerekkori ekcéma és szénanátha felnőttkori asztmává alakulásáról. Az egyik kutató, Pamela Martin ugyanis úgy véli: ezek igen erőteljesen előrejelzik a későbbi légúti problémát.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy ha már gyerekkorban megfelelően és hatékonyan kezelik az ekcémát és a szénanáthát, felnőtt korra kiküszöbölhetővé válik az allergiás eredetű asztma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.