Nem képesek felismerni mások érzéseit

Csökevényes a tinihuligánok agya?

A tinédzser huligánok agyában csökevényesen fejlődött ki az agyi terület, mely lehetővé tenné, hogy együtt érezzenek áldozataikkal, állítják a kutatók. Agyi felvételek kimutatták, hogy az agy érzelmi központjai gyengén fejlettek az antiszociálisan viselkedő fiúknál.

2011.04.07 19:00medipress.hu

A Cambridge Egyetem tudósai bizonytalanok abban, hogy a rossz viselkedést valóban az agy fejlődésében mutatkozó eltérések okozzák. Ha bizonyítani is lehetne a biológiai eredetét, akkor is nagyon nagy szerepe van a nem megfelelő korai nevelésnek abban, hogy a kamaszok botrányosan viselkednek.

Az új tanulmány MRI-készülékkel vadászta a viselkedészavar extrém változatait mutató fiúk agyát.

Az iskoláskorú gyermekek nagyjából 5 százalékát érinti az agresszióval és antiszociális viselkedéssel járó tünetegyüttes, ők azok, akik erőszakosak, verekedősek, fegyvert használnak, betegesen hazudnak, lopnak és betörnek.

Korábban azt hitték, hogy ezek a gyerekek egyszerűen csak utánozzák a rossz példával előálló társaikat. Az új kutatás azonban felfedezte, hogy az antiszociális cselekedeteket elkövető fiúk mindegyikénél ugyanaz az agyi terület érintett.

Az amigdala és az insula, mely az érzelmi észlelést, az empátiát és mások érzéseinek felismerését szabályozza, jelentősen kisebb méretű ezeknél a fiúknál.

Kifinomult számítógépes programmal azonosították be a különbségeket, és kiderült, hogy az insula térfogata csökkent a viselkedészavarok súlyosbodásával.

Az eredmények az American Journal of Psychiatry online számában jelentek meg. Ian Goodyer professzor, a Cambridge Egyetem egyik kutatója elmondta, hogy nem lehet megállapítani, tényleg az agyi elváltozások okozzák-e a helytelen viselkedést.

További kutatások szükségesek, de korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a szülői hatás továbbra is kritikus fontosságú a huligán és bűnöző hajlamú tinédzserek esetében.

"Szerintem nem kétséges, hogy jelentős környezeti előzmény szerepel gyakorlatilag az összes viselkedészavaros esetében." - mondta. A nem megfelelő nevelés, a szexuális és testi bántalmazás befolyásolja a későbbi fejlődést, de mindig akadnak olyanok, akik jól tűrték a hányattatásokat.

A tanulmány során 63 viselkedészavaros fiút vizsgáltak. A 18 éves átlagéletkorú csoportból néhányan kicsi koruktól problémásnak számítottak, másoknál csak kamaszkorban jelentkeztek a gondok. Összehasonlították őket 27 „normális” viselkedésű fiatallal, akik hasonló háttérrel rendelkeztek.

A tudósok kihangsúlyozták, hogy nem egy bombabiztos teszttel álltak elő, mellyel ezek a problémák diagnosztizálhatók, főként a vizsgált gyermekek között mutatkozó átfedések miatt.

Nem mindegyik gyerek viselkedett rosszul azok közül, akinek az agyában elváltozást találtak, és néhány antiszociális gyerek agyszerkezetét teljesen „normálisnak” találták.

A társkutató, Dr Graeme Fairchild, aki jelenleg a Southamptoni Egyetemen dolgozik, elmondta:

„Az agy ezen területein tapasztalható szürkeállomány-csökkenés magyarázhatja, hogy a viselkedészavaros tinédzserek miért nem képesek felismerni mások érzéseit. További kutatások szükségesek, hogy meg lehessen állapítani, az agy szerkezetének változása az oka vagy a következménye a zavarnak.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.