Lenyugtat, és nem reagálunk durván

Imádkozzunk azért, aki agresszív volt velünk

Friss kutatások szerint, ha valakit inzultus ér egy idegen ember részéről, kevésbé fog dühösen és agresszívan reagálni, ha előtte megáll egy pillanatra és imádkozik a másikért.

2011.03.30 13:00medipress.hu

Brad Bushman, a tanulmány egyik szerzője, aki az Ohio Egyetem kommunikáció és pszichológia tanszékének professzora arról számolt be, hogy az imádság kedvező hatása a vizsgált esetekben nem valamiféle isteni közbeavatkozás eredménye volt, hanem annak, hogy megváltozott az illető hozzáállása a helyzethez.

A megkérdezett alanyok nem is feltétlenül voltak templomba járók vagy vallásosak, az imádság világnézettől függetlenül nyugtatóan hatott rájuk.

Bushman mellett még Ryan Bremner a Michigan Egyetemről és Sander Koole az Amsterdam Egyetemről vettek részt a tanulmány elkészítésében, vizsgálatuk eredményei a Personality and Social Psychology Bulletin című online folyóiratban jelentek meg.

A tanulmány három különböző kísérletre épült. Az első kettőben nem volt kitétel, hogy keresztények legyenek az alanyok, a harmadikban azonban, amelyet egy holland egyetemen végeztek, kifejezetten keresztényeken végezték el a kísérletet.

Noha mindhárom kísérlet során máshogy közelítették meg a kérdést, minden esetben ugyanaz az eredmény született: a másikért való imádkozás lenyugtatta az alanyokat, akik így sokkal higgadtabban tudtak reagálni az őket ért durva viselkedésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.