Valami nem jó, ha gyakran tele a húgyhólyag!

Miattuk ülünk sokat a vécén

Amennyiben húgyhólyagproblémáktól szenvedünk, nem árt, ha kerülünk néhány ételt és italt. Fogyasszunk sok vizet, de ne vigyük túlzásba.

2011.03.22 11:10ma.hu

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy elegendő folyadékot, különösen ásványvizet kell innunk, ám ha túlzásokba esünk, állandóan a vécén fogunk csücsülni.

A folyadék nagy részét a nap folyamán fogyasszuk el, este azonban mérsékeljük a folyadékfogyasztást, hogy ne kelljen éjjel sűrűn látogatunk a mosdót.

A túlságosan kevés folyadékfogyasztás is okozhat azonban gondot - általában nyolc pohár víz elfogyasztását javasolják, de mégis, mennyi az ideális? Szakértők szerint jobb, ha a napi 6-8 pohárnál maradunk.

Nem újdonság, hogy az alkohol dehidratál, ellenben növeli a vizelet mennyiségét - bizonyára mindenkinek ismerős, aki fogyasztott már nagyobb mennyiségben szeszes italt, hogy utána sűrűn járkál a mellékhelyiségbe.

A kávé, a tea, az energia italok, a kóla szintén arról híresek, hogy sűrűbben használjuk miattuk a vécét. Elvonnak vizet a szervezetből, de megtelítik a húgyhólyagot.

Teafélékből a citrusféléket tartalmazó gyógyteákat kerüljük. Koffeint egyébként a csokoládék is tartalmaznak, de a fehér csokiban kevesebb van.

Jelentős víztartalma van a narancsnak, grépfrútnak, citromnak, lime-nak, ananásznak, áfonyának, jobban meghajtják az embert azok a gyümölcslevek is, melyek ezekből készülnek.

A paradicsom fogyasztása úgyszintén okozhatja a sűrű vizelést, ahogyan az ezzel a zöldséggel is készült ételek - paradicsomlé, chili, spagetti szósz, ketchup...

Kerüljük a szénsavval dúsított italokat, a fűszeres ételeket: a chili-t, salsa szószt, wasabi-t.

Van, akinél irritálhatja a húgyhólyagot az édesítőszer, a méz, a hagyma - utóbbit igyekezzünk inkább főzve fogyasztani, így könnyebb étel lesz belőle. A banán, az alma, a szőlő, aszalt szilva szintén problémát okozhatnak, bizonyos sajtok is rosszabbíthatják a tüneteket.

Néhány feldolgozott étellel sem árt vigyázni, a mesterséges színezékeket, citromsavat tartalmazókkal például lehet gondunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.