Pocak, csípő: egyre megy

Akár alma, akár körte: mindenképpen veszélyes az elhízás

Megcáfolva a korábbi megfigyeléseket, egy új vizsgálat bebizonyította, hogy az elhízás akár "alma-" (hasi), akár "körtealakú" (csípőtáji), mindenképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

2011.03.18 08:36MTI

Noha évtizedeken át hitték, hogy a hasi elhízás veszélyesebb, az ERFC-vizsgálat - amelyet 220 szakorvos végzett el 17 országban - eredményei alapján nem bizonyosodott be, hogy egészségesebb volna a "körtére" hízott szervezet.

Köztudomású, hogy a túlsúly a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbetegség és más betegségek egyik kockázati tényezője.

Mivel korábban a szívroham főként férfiak haláláért volt felelős, ezért a statisztikai összefüggés azt sugallta, hogy az almatípusú elhízás fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelent.


Mára a statisztika kiegyenlítődött, sőt Európában több nő hal meg infarktusban és agyi érkatasztrófa következtében, mint férfi. A brit Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányhoz 221 934 személy adatait elemezték.

A csoport 58 százaléka élt Európában, 33 százaléka az Egyesült Államokban, a többiek Ausztráliában, illetve Japánban. Kiszámolták a résztvevők testtömeg-indexét (TTI - a kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével). Ennek optimális értéke 19-25 közötti, a 25-30-as index súlytöbbletet, a 30 fölötti érték elhízást jelent. Az új vizsgálat eredményei azt bizonyították, hogy nincs értékelhető különbség az "alma-" vagy a "körtetípusú" között: a kövérség minden formában árt az egészségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.