Divat az "elmezavar"?

Sok amerikai ok nélkül szed antidepresszánsokat

Az antidepresszánst szedő amerikaiak több mint negyedénél sohasem állítottak fel olyan diagnózist, amelyre ezeket a gyógyszereket jellemzően adni szokták - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.

2011.02.07 10:56MTI

A kutatók az Egyesült Államokban 2001 és 2003 között készített reprezentatív felmérés (Collaborative Psychiatric Epidemiologic Surveys) adatait elemezték.

A felmérésben egyebek közt 20 ezernél több amerikai felnőttet is kikérdeztek, akik közül nagyjából minden tizedik válaszolta, hogy a megelőző tíz évben szedett antidepresszánst. Ezeknek az embereknek a negyedénél azonban sohasem diagnosztizáltak olyan állapotot, amelynél a szóban forgó szereket alkalmazni szokás, például klinikai depressziót vagy szorongásos zavart.

Az amerikai lakosság mentális egészségével foglalkozó intézet (National Institute of Mental Health) adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 15 millió felnőtt szenved klinikai depresszióban, további 40 millió pedig szorongásos zavarban.

Bár a felmérés nem vonatkozott minden mentális problémára, amely antidepresszáns felírására késztethette az orvosokat - például a rögeszmés-kényszeres személyiségzavarra vagy a dohányzásról való leszokás támogatására -, szakértők szerint nem túlzóak megállapításai.

Mark Olfson, a New York-i Columbia Egyetem pszichiátere szerint az orvosi nyilvántartások alapján elvégzett elemzések azt mutatják, hogy azon páciensek közül, akiknek antidepresszánst írtak fel, csak felénél készült pszichiátriai diagnózis.

Mindez azt jelenti, hogy milliók lehetnek kitéve a gyógyszerezés kockázatainak és mellékhatásainak anélkül, hogy bizonyítottan egészségügyi előnyük származna belőle.

A tanulmányt a Journal of Clinical Psychiatry című szaklap online kiadásában tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.