Tavaszig kibírjuk vele?

A grapefruit egy valódi téli vitaminforrás

A grapefruit a citrus gyümölcsök családjába sorolható, rengeteg vitamin tartalmaz és akár egy fogyókúra részeként is alkalmazható.

2011.02.01 14:00ma.hu/ vitaminsziget

A botanikusok a grapfruit gyümölcsfát, mint egy örökzöld, 25 m magasságig felnyúló fát, az 1600-as években fedezték fel a Karib-tenger, pontosabban a Barbados-szigetén.

Először a karibi térségben, majd egyre több trópusi, szubtrópusi országban termesztették.

A gyümölcs fürtökben fejlődik, amelyről az angol elnevezését is kapta (Grape = fürt és fruit = gyümölcs). Évente 5-7 millió tonnát szüretelnek világszerte.

A grapefruit fehér 5 sziromlevélből álló virága, intenzív, és kellemes illatot áraszt virágzáskor. Levelei oválisak, sötétzölden fénylőek.

Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, gyümölcshúsának színe a sárgától a halványpirosig változik. Az első termését minimum 4-5 éves korában hozza. A gyümölcsfafajtától és nemesítéstől függően 500 és 1000 gyümölcsöt terem évente.

Átlagosan 10-25 cm-es az átmérőjük. Az átlag súlyuk 250 és 500 gramm között van.

Európában, kivéve Spanyolországot és Portugáliát, sajnos nem él meg, mert tartós 25°C-ot és magas páratartalmat igényel.

Ez nálunk nem adott, sőt a fagykörüli, vagy az alatti hőfok nagy kárt okozhat neki. Mivel a gyümölcs nem utó érlelhető szüretelés után, így a gyümölcsöket megérett formában szüretelik. Mivel a gyümölcs éretten is hónapokon át friss marad a fán, és nem rothad meg, így a folyamatos szüretelés garantált.

Tehát abban biztosak lehetünk, hogy tényleg az érett gyümölcs kerül a boltokba, amely nem a hosszú szállítás során a hűtőházakban vált éretté (olykor íztelenné). A gyümölcs igényli a rendszeres napi 8 órás napsütést. Minél tovább marad a fán, annál több cukrot tud érlelni.

Ami fontos, hogy ez adott idő alatt a folyadék, vagyis lé tartalma is megnő és ez által a gyümölcs savtartalma hígítódik, vagyis csökken.

Floridában található a legnagyobb ültetvény a világon, de Belize-t sem szabad elfelejteni.

Csak ebben a két régióban évi 3 - 5 millió tonnát termelnek. Kesernyés íze miatt, hűtve, mint szomjoltó, főleg a meleg éghajlatokon kedvelt. Sok országban használják a szakácsok saláták és egyéb ételek, koktélok ízesítésére. A gyümölcs kesernyés ízét a Naringin-Glikozidnak köszönheti. Igen gazdag C- és B1-vitaminokban.

A gyümölcs szinte minden alkotó elemét fel lehet használni. A gyümölcs minden részében különböző hatóanyagok találhatók. Ezek a Polifenol csoportok, a Bioflavonoidok, a Flavonoidok (P-vitaminok régi elnevezése), olajok és proteinok. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét.

A grapefruit, mint C-vitaminforrás is nagyon fontos, 20 dkg elfogyasztása fedezi egy egészséges felnőtt napi szükségletét, azaz az RDA napi szükségletünket. Ez számokban 60 mg C-vitamint jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.