A szex várhat

A jutalom nem marad el, ha kiéhezik a partnerünk

Egy párkapcsolatban jobb várni szexuális érintkezéssel. Felmérés is igazolja, hogy stabilabb és boldogabb viszonyban élnek azok a párok, akik jobban megfontolták, mikor lépnek intim kontaktusba egymással.

2011.01.11 11:00mindennapi.hu

A mai párok már a megismerkedést követő rövid időn belül szexuális kapcsolatra lépnek.

Az intim viszony gyakran még azt megelőzően kialakul, hogy a felek közös terveket szőnének vagy elköteleződnének egymás iránt.

Egy friss tanulmány azonban azt igazolja, hogy a nemi élettel ajánlatos várni addig, míg a kapcsolat elmélyül és szorosabb lesz a kötődés. Voltaképpen jobb várni a házasságkötésig.

A RELATE elnevezésű népszerű online vizsgálatban 2035 házaspár vett részt. A széles körű kutatást szolgáló kérdőív egyik kérdése a következő volt: Mikor kezdték a szexuális életet ebben a kapcsolatban?

A statisztikai elemzés azt mutatta, hogy a házasság előtti nemi élettől tartózkodó házaspárok, a szexuális kapcsolatot korábban elkezdőkhöz viszonyítva a következő előnyöket élvezték: kapcsolatuk stabilitása 22 százalékkal erősebb.

Elégedettségük a viszonnyal 20 százalékkal magasabb. Kapcsolatuk szexuális minőségét 15 százalékkal jobbnak tartják.

A felek közötti kommunikációval 12 százalékkal elégedettebbek, mint a más jellegű viszonyt folytató párok.

A félúton lévő házaspárok, vagyis azok, akik kapcsolatuk későbbi szakaszában, de még a házasság előtt kezdték el a nemi életet, körülbelül fele ennyi előnyt élveztek.

– A kérdéssel kapcsolatos kutatások többsége az egyén tapasztalataira, nem pedig a kapcsolaton belüli időzítésre összpontosít – állítja a tanulmányt vezető Dean Busby, a Brigham Young Egyetem professzora.

– A kapcsolat nemcsak a szexről szól, de a kutatás azt bizonyította, hogy azok, akik tovább vártak, boldogabbak a kapcsolatuk nemi aspektusát illetően.

Úgy gondolom, ez annak köszönhető, hogy meg tanultak beszélgetni, és megszerezték azokat a készségeket, amelyekkel a felmerülő problémákat kezelni lehet – nyilatkozta a professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.