Közelebb érzik magukhoz gyermekeiket

Az intenzíven is olvassunk a babának

Egy kanadai felmérés szerint közelebb érzik magukhoz gyermekeiket azok a szülők, akik az intenzív osztályon rendszeresen felolvasnak az újszülötteknek.

2011.01.05 19:00napidoktor.hu

Az első néhány nap az újszülöttek életében rendkívül fontos a megfelelő szülő-gyermek kapcsolat kialakításához.

A beteg és koraszülött gyermekek az újszülött intenzív osztályon (NICU) azonban gyakran semmilyen kapcsolatban nincsenek szüleikkel.

"A mostani kutatás során százhúsz család közreműködésével vizsgáltuk, hogy a felolvasás segíthet-e elmélyíteni a szülő-gyerek kapcsolatot az intenzív osztályon fekvő újszülöttek esetében" - nyilatkozta Jan Lariviere a Montreal Gyermekkórház nővére.

A kutatásban részt vett szülők hetven százaléka elmondása szerint közelebb érezte magához gyermekét a felolvasás miatt.

A kutatásból kiderült az is, hogy azok a szülők, akik felolvastak gyermeküknek az intenzív osztályon, háromszor nagyobb eséllyel folytatták ezt a gyakorlatot otthon is.

"A szülőknek szükségük van olyan eszközökre, amelyekkel kapcsolatot alakíthatnak ki gyermekeikkel még ilyen nehéz helyzetekben is. Az olvasás egy ezek közül és csak ajánlani tudjuk mindenkinek"
- nyilatkozta Ms. Lariviere.

A kutatás részletes leírása a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című szaklapban olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.