Eldöntheti, hogy hajlamos lesz a cukorbetegségre?

Nem mindegy, milyen tápszert eszik a gyerek

A tápszer fajtája jelentősen befolyásolhatja, hogy egy kisbaba súlya milyen gyorsan gyarapodik, ez pedig hatással lehet arra, hogy a jövőben a kicsi hajlamos lesz-e az elhízásra, a cukorbetegségre, illetve más kórokra - jelentették a kutatók.

2010.12.30 10:09drinfo.hu

Az élet korai szakaszában végbemenő folyamatoknak hosszú távú hatása van az élet későbbi szakaszaiban is.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a babák az első pár hónapban milyen gyorsan gyarapodnak - mondta Julie Mennella, a tanulmány egyik szerzője.

Az már korábban kiderült, hogy a tápszerrel etetett babák súlya gyorsabban növekszik, mint azoké, akiket az édesanyjuk szoptat. Arról eddig azonban egyetlen munka sem született, hogy a tápszer fajtája befolyásolhatja-e azt, hogy a kicsik milyen gyorsan nőnek – írja a Pediatrics.

A kísérletek során így kétféle tápszert vizsgáltak: az egyik tehéntej alapú volt, a másik pedig hidrolizátum alapú.

Mint a szakemberek elmondták, mindkettő azonos mennyiségű kalóriát tartalmazott, a különbség annyi volt, hogy a tehéntej alapú tápszerben kevesebb volt a fehérje.

Két hónapos megfigyelés után kiderült, hogy a tehéntej alapú szertől a kicsik sokkal gyorsabb ütemben fejlődnek, mint a többi baba, így a jövőben részletesebben is vizsgálják majd ezeket a készítményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.