Pulyka szaloncukorral töltve, mákos bejglivel

Tudod, milyen egészségesen étkezel karácsonykor?

Hányan rettegünk a karácsonykor felszedett pluszkilóktól! Pedig az igazság az, hogy az édességeket nem számítva nagyon is egészséges menüt fogyasztunk az ünnepekkor!

2010.12.25 08:44napidoktor.hu

Sokan már előre tartanak tőle, hány kilóval is lesznek nehezebbek, mire véget ér a karácsonyi időszak. Hiszen nemcsak otthon nem tudnak ellenállni a finomságoknak az ünnepi asztalnál, de menni kell a nagyszülőkhöz, a rokonokhoz, ahol mindenki hasonló étkekkel kínálja az embert, nemet pedig nem szívesen mondunk. Pedig a karácsonyi menü tulajdonképpen igen egészséges.

Néhány változtatással. Mert mit is eszünk karácsonykor?

Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a lencse, a töltött káposzta, a halászlé, a pulyka. A nagyon egészséges étkek között persze nem a mákos gubára kell gondolni, a bejglikre és a különféle süteményekre. Ezek valóban hizlalnak.

A fent említett karácsonyi ételek alapanyagai azonban cseppet sem, sőt, kifejezetten egészségesek. Itt van mindjárt a káposzta. A káposztát diétázóknak is ajánlják – gondoljunk csak a káposztalevesre.

A halfélékben kisebb vagy nagyobb mértékben található, többszörösen telítetlen, úgynevezett Omega-3 zsírsavak az ember számára élettani szempontból igen fontosak. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket, vagyis az ételeink által juthatunk hozzájuk. A halak ideálisak ebből a szempontból.

Az Omega-3 zsírsavak hatása igazolt. Csökkentik a vérzsír-szintet, gátolják a vérrögképződést, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal csökkentik a koszorúér megbetegedések veszélyét.

A halban jelentős mennyiségű A- és D-vitamin van, de sok található benne B1- és B2-vitaminból is. Ásványi anyagokban - szelén, cink, vas és jód – szintén igen gazdag.

Húsok közül a pulyka is jó választás, hiszen kiváló fehérjeforrás, viszont alacsony a zsírtartalma, főként, ha lehúzzuk a bőrét. Javasolt az egészben sült pulyka helyett pulykacombokat készíteni, és zsiradék nélkül megsütni. A pulykához különösen finom a krumplisaláta, melyhez héjában főtt burgonya és hagyma, vagy cékla szükséges – utóbbi is híresen egészséges zöldség.

Egy biztos, mértékkel fogyasztva roppant egészséges étkek a karácsonyiak.


Egészséges süteményt? Hogyan?

Ami a süteményeket illeti, arra is van megoldás, hogy ne hízzunk tőlük sokat. A tipikus karácsonyi sütemények helyett készítsünk egészségesebbeket. Olyanokat, melyekben nincs cukor, vaj és fehér liszt. Léteznek, sőt, finomak is. Például a kókuszos, diós golyók, a muffinok, a zabpehely szeletek.

Egyszerűen lehet változtatni ugyanakkor a hagyományos sütemény receptek többségén is! Cukor helyett használjunk fruktózt – abból is fél adagot -, mézet, de akár egy–két banán is megteszi ízesítésnek, különösen beválik ez a muffinok esetében.

Ha muffint vagy kekszet készítünk, helyettesíthetjük a vajat hidegen sajtolt növényi olajjal, a fehér lisztet pedig teljes kiőrlésű liszttel vagy más növényi lisztek keverékével. Ilyenek a szója, hajdina, rozs, árpa, bab, borsó, zab, rizs, tönkölybúza lisztek.

Többet érünk több egészségesebb alapanyagokból készült süteménnyel, mint ha az egészségtelenből fogyasztunk egy-két darabot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.