Egészség a természetből - az ünnepek alatt is

Karácsony: fokozott veszély a túlsúlyosak számára- 3. rész

Most is kapható, egészségünket támogató gyümölcsök, termések, amelyek naponta érdemesek a fogyasztásra.

2010.12.23 15:15drinfo.hu

Alma

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja". Az alma jótékony hatása régóta ismert. Nem csak finom, de egészséges is, és szinte mindig kapható. Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.

Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.

Körte

Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk.

Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében. A körte bórtartalma növeli a mentális éberséget.

Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is.

A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.

Szilva

A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva, serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására.

A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk.

A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb. Az aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor és rosttartalma. Jellegzetes színanyagai az anticiánok.

Talán leginkább hashajtó hatását ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet – akár frissen, akár aszalt szilva formájában fogyasztjuk. Áldásos emésztőrendszeri hatások – nem hiába hívják a szilvát "kék gyümölcscsodának", mivel magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést.

Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódna, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon – tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik. Nem véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

Dió

A dió nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ezen hatásában egyrészt szerepet játszik az a tulajdonsága, hogy képes fokozni a rossz koleszterin kiürülését a szervezetből speciális biokémiai utakon keresztül, másrészt nagymértékben fokozza az erek tágulási képességét, mivel az értágulatban szerepet játszó legbelső szakasz, az ún. endotel működését védi és segíti.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a dió ereink elsőszámú karbantartója, éppen ezért bőséges fogyasztása mindenkinek ajánlott. Antioxidáns hatás – a szervezetünkben elsősorban a rossz koleszterinből és a trigliceridekből oxidációs úton szabad gyökök keletkeznek, melyek károsítják az ereket.

A dió amellett, hogy csökkenti ezeknek a zsír természetű anyagoknak a szintjét, tartalmaz olyan polifenolos vegyületeket, melyek képesek megkötni a keletkező ártalmas anyagokat.

A dió ezen tulajdonsága jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy képes megakadályozni az érelmeszesedés és a hozzá kapcsolódó szövődmények (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés) létrejöttét.

A jól fűszerezett ételek igencsak étvágygerjesztők, továbbá ínycsiklandó illatuk és megjelenésük, színük hatására már akkor megindul az éhségérzetet is fokozó gyomornedvtermelés, amikor még csak látjuk őket, vagy gondolunk rájuk.

Vannak erős hatású és enyhébb hatású fűszerek. Betegeknek, diétázóknak sem kell lemondani teljes mértékben a fűszerekről, csak enyhébb hatásút, talán régen elfeledett fűszernövényt kell újra elővenni és használni.

A fűszereknek nagy általánosságban étvágyhozó, emésztést segítő hatásuk van, de jó néhányukat teaként más kellemetlen tünetek ellen is felhasználhatjuk.

Kömény

Ősidők óta használt. Magyarországon is igen kedvelt fűszer és gyógynövény.

Ízesíthetünk vele salátákat, sajtokat, péksüteményeket, sóssüteményeket, főzelékeket, leveseket, húsételeket, káposztákat, burgonyás ételeket, vajas, túrós keverékeket, sülteket, italokat stb.

Felhasználásának célja az ókortól kezdve szinte semmit nem változott, mindig emésztési zavarok, gázképződés, bélgörcsök enyhítésére használták. Gyenge forrázata csecsemőknek is adható.

Fahéj

A fahéjat Dél-Ázsiában honos örökzöld, fiatal fák ágairól hántják le. Régi kínai könyvek már több ezer éve említést tesznek róla. Az egész világon elterjedt fűszer és gyógynövény.

Gyakran használják sütemények, tejes ételek, fánkok, almás, diós ételek, rizses ételek, befőttek, kompótok, gyümölcssaláták, szilvás, barackos ételek, forralt borok, fagylaltok, bólék stb. ízesítésére.

Nálunk sajnos leginkább csak az „édességek fűszereként" ismert, pedig kiváló gyógynövény. Íz és szagjavító, étvágyat és emésztést serkentő. Különösen a zsiradékok emésztésében résztvevő enzimek aktiválásával fokozza a zsírlebontást.

Ki kell emelnünk fertőtlenítő tulajdonságát. Eredményesen gátolja a fogszuvasodást, elpusztítja a baktériumokat, gombákat. Külsőleg sebkezelésre használva nemcsak fertőtlenít és segíti a gyógyulást, de fájdalomcsillapító hatású is.

A fahéjból készült vizes kivonatok mérsékelten, de csökkentik a magas vérnyomást is.

Citromfű - Mézfű

A középkorban, Európában annyira népszerű volt a citromfűből készült úgynevezett „Melissa-víz", hogy Nagy Károly elrendelte, hogy minden „gyógynövénykertben" termesszék.

Jó lenne, ha most is minél több kiskertben jelenne meg ez az igénytelen, de rendkívül jól használható növény. Mint finomfűszer diétázóknak melegen ajánlható, de mások is bátran fűszerezhetnek vele, különösen a friss növénnyel. Gyümölcslevesek, saláták, mártások, gombás ételek, növényi ecetek, szárnyasokból készült ételek, vadas ételek, üdítők ízesíthetők vele.

Teájáról a XI. század kiemelkedő arab orvosa, Avicenna így ír: „A mézfű az ész és a szív boldogságának okozója.” Valóban teája ideg- és szívnyugtató, erősíti az idegeket, este fogyasztva elősegíti a nyugodt elalvást.

Ezen kívül görcsoldó, fájdalomcsillapító, epeműködést elősegítő, emésztést serkentő, szélhajtó hatása is van. Teája kedvező lázzal járó betegségekben, elősegíti az izzadást és üdítő, jó folyadékpótló. Külsőleg felhasználva kellemes, nyugtató fürdő készíthető belőle.

Friss leveleivel sebeket kezelhetünk és fáradt, vérágas szemre téve jótékony, hűsítő hatású.

Majoránna

Természetes lelőhelye Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika, de szinte az egész világon termesztik. A szárított virág és levél lemorzsolva adják a fűszert, ami aromás, egyedi ízű. Leveseket, burgonyás ételeket, főzelékeket, grill ételeket, húsokat, májas ételeket, vadas ételeket, hurkákat, pácokat szoktak fűszerezni vele.

A majoránna étvágyhozó, szélhajtó, nyugtatja az emésztőrendszert, ezért a belőle készült tea ajánlható azoknak, akik rosszul tűrik a mozgó járműveken az utazást. Teájának idegnyugtató hatása is van, valamint enyhe köhögéscsillapító is.

A majoránnából készült por külsőleg használva gátolja az ajak herpesz növekedését.

Kakukkfű

A franciáknál használt népszerű fűszer nálunk inkább gyógynövényként ismert növény.

„Finomfűszerként" itthon is érdemes kipróbálni levesek, sültek, húsételek, savanyú káposzta, vadas mártás, burgonyás ételek, növényi ecetek, saláták ízesítésére.

A kakukkfű hajdanán a leggyakrabban használt „gyógyszere" volt az úgynevezett szamárköhögésnek. Napjainkban is gyakran felhasználjuk a köhögésre kifejtett jótékony hatását.

A gyógyszertárakban kapható „Elixír Huymi" is ebből készül, és sok más köhögés elleni szer alkotórésze. A kakukkfű hatóanyagai nyugtatják az emésztőrendszer simaizmait, ezáltal görcsoldó hatást biztosítanak, így gyomorerősítőnek, emésztést serkentőnek is felhasználhatjuk.

Ki kell emelnünk még a kakukkfű fertőtlenítő, baktériumölő, gombaellenes tulajdonságait is, melyeket kihasználhatunk sebkezelésnél, torok öblögetésnél, szájvizekben, stb.

Bazsalikom

Az olasz konyha egyik kedvelt fűszere, de itthon is használják, mint „finomfűszert" levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, darált húsok, növényi ecetek, vizes uborka eltevéséhez, ízesítéséhez.

A paradicsomlevesnek és paradicsom italnak is kitűnő ízt ad. A bazsalikom gyógynövényként is ismert. Nemcsak étvágyjavítóként és szélhajtóként, hanem teájának idegnyugtató, köhögéscsillapító hatását is felhasználják.

A bazsalikom illóolajának bélféregűző hatása van. Külsőleg alkalmazva a bőrre, elpusztítja a baktériumokat és kelések érlelésére is bevált házi szer. Az immunrendszerre is kedvezően hat, növeli az ellenálló képességet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.