Hogyan ünnepelhetnek a túlsúlyosak?

Karácsony: fokozott veszély a túlsúlyosak számára- 2. rész

Tanácsokat adunk, hogyan ünnepelhetnek a túlsúlyosak bűntudat nélkül, mégis élvezetesen. Koncentráljanak az ünnep szellemére, ne a terített asztalra. Töltsenek minél több időt a családdal és a barátokkal.

2010.12.22 13:00drinfo.hu

Ha csábít egy étel, tartsanak mértéket. Ha egy kicsit többet esznek az ünnepi menüből, nem fog ártani a fogyókúrának, amennyiben a következő nap visszatérnek ahhoz.

Ha egy összejövetelen vannak, ne evéssel, hanem beszélgetéssel töltsék az időt.

Tegyenek valamit a tányérjukra és használják kelléknek. Tegyenek fogadalmat, hogy megtalálják, mire is vágyakoznak az életben és mi az, amit az ételben nem találhatnak meg.

Túlsúly: ha már felszedtük, hogyan szabaduljunk meg tőle?

Az ünnepi időszakot jellemző bőséges étkezések, a túlzott üdítőital-, és alkoholfogyasztás, valamint a kevés mozgás emésztőrendszeri problémákkal, vagy akár nem kívánt kilókkal járhat.

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás egyéb negatív hatásai keserű ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával illetve sok mozgással könnyen megelőzhetőek.

A dőzsölés kellemetlen következményeként gyakran léphetnek fel zavarok a gyomor-, és bélrendszerben, a sok zsír és alkohol pedig epehólyag gyulladást, hasnyálmirigy problémákat okozhat, mely azonban megfelelő tisztítókúrával megelőzhető.

Az ünnepi étkezések során gyakran előfordulhatnak emésztési problémák, így például túl sok gyomorsav termelődik.

A hagyományos kínai orvoslásban ezek kezelésére a galagonya gyümölcsöt használják, nyersen vagy akár tea formájában fogyasztva. A túlzott evés-ivás másik negatív hatása a nem kívánt testsúlygyarapodás.

Sokan emiatt az újévet drasztikus fogyókúrával kezdik, aminek szintén az emésztőrendszer látja kárát – véli Dr. Chen Zhen TCM oktató.

A hagyományos kínai orvoslás a szigorú ételmegvonás helyett inkább keserű ételek és rostban gazdag italok, például szűztea ital fogyasztását, valamint sok mozgást javasol a felszedett kilók elleni harcban.

Az ellazulást jelentő hosszú pihenés után az emberek többségének nehézséget jelent a munka újrakezdése is.

A hirtelen bekövetkező változáshoz a szervezetnek is alkalmazkodnia kell, mivel egészen más alvási és étkezési szokások jellemzik az ünnepi időszakot és a dolgos hétköznapokat.

A szervezetnek időre van szüksége, hogy újra felvegye a ritmust. Dr. Chen Zhen szerint a fellépő stressz csökkenthető friss oxigén bevitellel, hosszú sétákkal a szabadban, illetve sportolással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.