Fűben-fában az orvosság...

A kasvirág nem gyógyítja a megfázást

A legfrissebb kutatások szerint a kasvirág, amelyről eddig úgy hitték, segíthet a megfázás gyógyításában, valójában egyáltalán nem hatékony.

2010.12.23 10:00drinfo.hu

A tesztek során ugyanis ugyanolyan mértékben enyhítette a tüneteket, mint a placebo, és a kór lefolyását is éppen annyira gyorsította, mint a hatóanyag nélküli tabletták.

Persze, ha valaki mindennél jobban hisz a kasvirág gyógyító erejében, az nyugodtan alkalmazhatja, hiszen ismert káros hatása nincs, és bizonyos esetekben némi placebo hatás is elérhető vele.

Az igazság azonban az, hogy ennek a gyógynövénynek nincsen semmiféle hatása a megfázás szempontjából – mondta dr. Bruce Barrett.

Éppen ezért a szakemberek a jövőben sem fogják lebeszélni az embereket arról, hogy megvásárolják a kasvirágból készült termékeket, ha úgy érzik, hogy segít rajtuk.

Azt viszont szeretnék leszögezni, hogy nem ez a növény jelenti a gyógymódot a megfázásra – írja az Annals of Internal Medicine.

A kritikusok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a kísérletben csak kevés alany vett részt, így egyáltalán nem biztos, hogy a kasvirág tényleg hatástalan.

Éppen ezért azt tanácsolják, hogy a jövőben egy nagyobb tanulmány keretein belül vizsgálják majd a gyógynövény hatásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.