Horogféreg és más bélparaziták

A paraziták védhetnek az allergia ellen

A horogféreggel vagy más bélparazitával megfertőzött gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki allergia, mint a fertőzéstől menteseknél - állapították meg brit kutatók.

2010.12.08 09:28MTI

Az Allergy című szakfolyóiratban közzétett tanulmány támogatja azt az elképzelést, hogy a kórokozóktól egyre inkább mentesített környezet hozzájárulhatott az allergiák és az asztma világszerte tapasztalt terjedéséhez az elmúlt évtizedekben.

A higiénia hipotézisként ismert elmélete szerint a túlzásba vitt fertőtlenítés miatt a gyerekek korai életszakaszukban nem találkoznak elegendő mennyiségű vírussal, baktériummal és egyéb kórokozóval, ezért immunrendszerük az egyébként ártalmatlan anyagok felé fordul, azokkal kezd küzdelembe.

Johanna Feary, a Nottinghami Egyetem munkatársa 21 korábbi tanulmányt tekintett át, amelyek a gyerekek parazitafertőzése és allergiakockázata közötti összefüggést vizsgálták.

A csaknem 29 ezer ember bevonásával készült tanulmányokat Dél-Amerikában, Afrikában, Kubában, Vietnamban és Törökországban folytatták le, olyan régiókban, ahol a bélparaziták elterjedtek.

A fertőzések többségét a bélférgek okozták, köztük a horogféreg és az ostorgiliszta. Az adatok metaelemzése megmutatta, hogy a parazitával fertőzött résztvevők 31 százalékkal kisebb valószínűséggel mutattak allergiás reakciókat, mint azok, akik mentesek voltak a parazitafertőzéstől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.