Könnyen elkapható a trichomoniasis

Nemi betegség törülközőtől?

A trichomoniasis a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőkben a hüvely, férfiakban a prosztata.

2010.12.07 13:08kamaszpanasz.hu

Kórokozója a Trichomonas vaginalis.

A betegség a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége, esetenként azonban közös fürdőzés, közös használati tárgyak (például a törölköző) is szerepet játszhatnak az átvitelben.

A betegséget okozó parazita ugyanis képes akár egy órán át is életben maradni nedves törülközőn, fürdőruhán, mosdókesztyűn, amelyről másokra is átterjed. Jó hír viszont, hogy a betegség kezelhető.

Honnan tudja egy lány, hogy elkapta?

Trichomoniasis esetén mindkét nemben gyakori a tünetmentes fertőződés. Amennyiben tüneteket okoz, nőkben jellegzetes a hüvelygyulladás, melyet bőséges, habos, zöldes színű folyás, és a szeméremajkak viszketése kísér. Előfordulhat vizeletürítés közben jelentkező fájdalom, mely a húgycső gyulladására utal.

Honnan tudja egy fiú, hogy elkapta?

Férfiakban a trichomoniasis a húgycső és a prosztata gyulladásával járhat, amelynek tünete az ágyék táján, esetleg a hímvessző mélyén - főként vizeléskor - érzett égő, csípő jellegű fájdalom.

Mikor jelentkeznek a tünetek?

A tünetek általában 5-28 nappal a fertőzés után jelentkeznek.

Mi történhet?

A trichomoniasis önmagában nem veszélyes, csak kellemetlen, ám sokkal érzékenyebbé tehet más nemi betegségre.

Terheseknél növeli a koraszülést és az alacsony születési súly kockázatát.

Kezelése

Általában antibiotikummal kezelik. A szexuális partnereket egyszerre kezelik, és nem élhetnek nemi életet mindaddig, míg partnerük is teljesen gyógyult nem lesz.

A betegség elleni egyedüli védelmet az önmegtartóztatás, illetve a kondomhasználat jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.