Elősegítheti a halálunkat...

A légszennyezés miatt rövidebb az életünk

Az Egyesült Királyságban csaknem hat hónappal rövidült a várható élettartam a járművekből és erőművekből származó légszennyezés miatt, derült ki a Lancet című folyóirat egyik cikkéből.

2010.12.03 09:03napidoktor.hu

"Országos botrány alakult ki abból, hogy a britek átlagos várható élettartama fél évvel csökkent a légszennyezés miatt." - mondta Joan Walley, a Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság elnöke.

A közutakon közlekedő járművek bocsátják ki a PM10 néven rövidített, tíz mikrométernél kisebb szilárd szennyező részecskéket. A PM10 gyakorlatilag nem más, mint szálló por, amelynek mértékét a kormány hasztalan igyekszik visszaszorítani. Azt ígérték, hogy jövőre mindenképp elérik kitűzött céljukat, csak még az nem világos, hogyan.

Az egyik javaslat szerint az utakat spray-vel kellene beszórni, ami megkötné a PM10-et. A kampányolók szerint viszont jobb lenne, ha el sem indulnának a szennyezést okozó járművek.A légszennyezés elősegítheti a halálunkat Walley így nyilatkozott:

"A porelnyomó spray segítene a fővárosiakon, hogy jobban kapjanak levegőt, de ez csak átmeneti megoldást nyújtana. A gyökerénél kell megragadni a problémát, és a szállítási rendszerünket kellene kigyomlálni."

Számtalan tanulmány kimutatta már, hogy mikor a levegőben megemelkedik a szennyező részecskék mértéke, akkor a tüdő-és szívbetegek közül többen halnak meg.

Egy másik tanulmány tanúsága szerint a passzív dohányzásnak, világszerte 600 000 ember esik áldozatául évente.

Az eredményekből kiderül, hogy száz halálesetből egy a passzív dohányzás rovására írható. Ez világszerte az összes halálozás egy százalékát teszi ki.

A gyerekek vannak leginkább veszélyben, körülbelül 165 000-en halnak meg közülük a passzív dohányzás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.